Na de onderhandelingsbesprekingen tussen vertegenwoordigers van Rusland en Oekraïne op maandag gaat de strijd in Oekraïne zelf gewoon door.

Volgens satellietbeelden van Maxar Technologies staat er op zo’n 30 kilometer afstand van Kiev een enorm konvooi van Russische militaire voertuigen met een lengte van zo’n 60 kilometer.

Ook duiken er berichten op die erop duiden dat het hoofddoel van de Russische president Vladimir Poetin nog altijd is om het Oekraïense leger uit te schakelen en de regering van president Volodimir Zelenski af te zetten.

Volgens The Times of Londen is de Wagner Group, een Russisch huurlingenleger, inmiddels volop actief in Oekraïne. Een groep van 400 huurlingen zou de expliciete opdracht hebben gekregen om naar Kiev te gaan met een dodenlijst, waarbij de Oekraïense president Zelenski doelwit nummer één is.

Intussen krijgt Oekraïne ook nog steeds in allerlei vormen hulp aangeboden van bondgenoten.  Drie Europese landen zullen gezamenlijk 70 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne leveren. Het gaat om Bulgarije, Polen en Slovakije, schrijft de Oekraïense krant The Kyiv Independent.

Josep Borrell, verantwoordelijk voor het buitenlands beleid van de Europese Unie, kondigde zondag al aan dat enkele EU-lidstaten bereid waren om vliegtuigen te leveren waarmee Oekraïense gevechtspiloten overweg kunnen. Hij trad echter niet in details.

Volgens The Kyiv Independent stelt Bulgarije 16 MiG-29 straaljagers beschikbaar en 14 Su-25s. Polen levert 28 MiG-29s en Slovakije 12.

Russische economie hard geraakt

De Russische economie staat inmiddels zwaar onder druk vanwege de zeer zware sancties die zijn afgekondigd door de VS, het VK, Canada en de Europese Unie

 De aandelenbeurs in Moskou gaat deze week niet open. Alleen de handel in vreemde valuta gaat voorlopig door, heeft de Russische centrale bank bekendgemaakt. Vanwege alle onrust op de Russische financiële markten door de oorlog in Oekraïne bleef de beurs ook maandag al dicht.

Afgelopen weekeinde werden er nieuwe en harde sancties van het Westen ingesteld tegen Rusland. Zo worden bepaalde Russische banken afgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT en worden bezittingen van de Russische centrale bank bevroren. Moskou heeft op zijn beurt de verkoop van Russische aandelen door buitenlanders verboden.

Lees ook: Betalingssysteem SWIFT: hoe werkt het en hoe zit het met de betaling van Russisch gas?

De Russische roebel is door alle onrust in een duikvlucht beland. De munt zakte maandag haast 25 procent tegenover de dollar en de euro. Om verdere waardevermindering en hogere inflatie tegen te gaan heeft de Russische centrale bank het belangrijkste rentetarief verhoogd van 9,5 procent naar 20 procent.

Russische bedrijven die in Londen een beursnotering hebben, kregen maandag wel klappen. Zo verloren de aandelen van Ruslands grootste kredietverstrekker Sberbank 74 procent en duikelde supermarktconcern Magnit 80 procent in waarde. Staatsgasbedrijf Gazprom verloor 53 procent aan waarde. Oliebedrijven Lukoil en Rosneft hielden de schade met een waardedaling van 40 procent relatief beperkt.

Olie- en gasconcern Shell trekt zich grotendeels terug uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Daarmee volgt Shell het voorbeeld van het Britse BP en het Noorse Equinor, die ook al aankondigden afscheid te nemen van samenwerkingen met Russische staatsbedrijven. Alleen de ongeveer 400 tankstations die Shell in Rusland heeft, stoot het bedrijf niet af.

In een verklaring laat Shell weten van plan te zijn al zijn samenwerkingsverbanden met staatsgasbedrijf Gazprom te beëindigen. "We zijn geschokt door het verlies van levens in Oekraïne door een zinloze daad van militaire agressie die de Europese veiligheid bedreigt", stelt topman Ben van Beurden. "Ons besluit om te vertrekken is er een dat we met overtuiging nemen. We kunnen - en zullen - niet toekijken."

Visa en Mastercard blokkeren toegang aantal Russische financiële instellingen

Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard hebben meerdere Russische financiële instellingen van hun netwerk geblokkeerd. Daarmee voldoen de Amerikaanse bedrijven aan de sancties die zijn opgelegd tegen Rusland vanwege de invasie in Oekraïne.

De sancties zouden de creditcardmaatschappijen ook verplichten om de toegang tot het netwerk op te schorten voor Russen en Russische instellingen die op een zwarte lijst staan. De Verenigde Staten hebben onlangs verschillende Russische financiële bedrijven aan de lijst toegevoegd, waaronder de centrale bank van het land en de op één na grootste kredietverstrekker VTB.

Visa zei dat het onmiddellijk actie heeft ondernomen om ervoor te zorgen dat de sancties worden nageleefd. Het bedrijf voegde eraan toe dat het 2 miljoen dollar zal doneren voor humanitaire hulp. Mastercard beloofde ook 2 miljoen dollar bij te dragen.

Canada stopt met import Russische olie

Canada stopt met de import van ruwe olie uit Rusland. Premier Justin Trudeau, die de beslissing maandagavond bekendmaakte, zei dat "president Poetin en zijn oligarchen enorm geprofiteerd hebben" van de oliehandel.

Volgens Trudeau is de olie-industrie goed voor een derde van de Russische staatsinkomsten. "En hoewel Canada de afgelopen jaren erg weinig heeft geïmporteerd, stuurt deze maatregel een krachtige boodschap", aldus de premier. Canada importeerde in 2021 voor zo'n 289 miljoen Canadese dollar aan olie- en gasproducten uit Rusland (ruim 200 miljoen euro).

Trudeau kondigde ook aan extra wapens aan Oekraïne te zullen leveren. Canada zal onder meer 100 antitankwapens en 2000 raketten naar het Oost-Europese land sturen. Zondag maakte Canada al bekend onder meer nachtkijkers, gasmaskers en kogelwerende vesten te zullen leveren.

LEES OOK: Oekraïne gaat speciale ‘oorlogsobligaties’ uitgeven om de strijd tegen Rusland te kunnen financieren