• De Europese beurzen zijn donderdag hard onderuit gegaan door de Russische inval in Oekraïne.
  • De AEX verloor 2,7 procent en de hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs tot 4 procent.
  • De olieprijs is voor het eerst sinds 2014 weer gestegen tot boven de 100 dollar en de adviesprijs voor benzine stijgt voor het eerst tot boven de 2,20 euro.
  • Lees ook: Heel Europa lijdt onder de oorlog in Oekraïne: dit is de mogelijke economische impact

De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag hard onderuit door schrik bij beleggers over de Russische invasie van Oekraïne. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben al gezegd dat er nieuwe zware sancties komen tegen Rusland.

De prijzen van grondstoffen zoals olie, gas en metalen gingen juist sterk omhoog door zorgen over verstoringen van de Russische leveringen door het sterk escalerende conflict rond Oekraïne.

De Amsterdamse AEX-index eindigde met een min van 2,7 procent op 708,55 punten. De MidKap dook 3,3 procent in het rood op 994,21 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs werden tot 4 procent lager gezet. De koersverliezen liepen tegen het einde van de handelsdag wel iets terug ten opzichte van eerder op de dag.

De RTS-index in Moskou ging maar liefst meer dan 38 procent onderuit, door enorme verliezen voor bijvoorbeeld gasconcern Gazprom, oliebedrijf Rosneft en de grote Russische bank Sberbank. Daardoor ging meer dan 200 miljard dollar aan beurswaarde in Moskou verloren. Ook de Russische roebel moest zwaar terrein prijsgeven.

Een vat Brentolie steeg met bijna 7 procent tot meer dan 103 dollar per vat, waarmee die prijs voor het eerst sinds 2014 weer boven de 100 dollar uitkwam. Amerikaanse olie werd ruim 5 procent duurder op circa 97 dollar per vat. De Europese gasprijs sprong met bijna 60 procent omhoog. Ook de prijzen van bijvoorbeeld tarwe en granen, aluminium en goud zaten in de lift door alle onrust.

In de AEX waren de financiële fondsen ING en NN Group de grootste dalers met minnen tot 9 procent. Staalconcern ArcelorMittal volgde met een verlies van 6,5 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was juist de grootste stijger met een plus van ruim 3 procent. Betalingsdienstverlener Adyen klom 1,2 procent. Shell profiteerde van de gestegen olieprijzen en kreeg er 0,7 procent bij.

In de MidKap stond Flow Traders bij de winnaars met een plus van 2,4 procent. De flitshandelaar doet goede zaken bij sterke koersbewegingen op de beurs. Ook laadpalenfabrikant Alfen had de wind mee met een stijging van 3,7 procent. De Poolse aanbieder van postkluisjes InPost bungelde onderaan bij de middelgrote fondsen met een daling van meer dan 8 procent, gevolgd door Air France-KLM (min 6,6 procent).

Adviesprijs benzine voor het eerst boven 2,20 euro

De Nederlandse adviesprijs voor benzine komt voor het eerst boven de 2,20 euro per liter. Dat meldt consumentencollectief UnitedConsumers dat dagelijks de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen in de gaten houdt. Vanwege de invasie in Oekraïne zijn de olieprijzen wereldwijd flink opgelopen en de oliesector rekent dat door in de tarieven voor automobilisten.

Voor een liter Euro95 (E10) gaat de gemiddelde advies prijs in een keer met 1,4 cent omhoog, werd donderdagavond bekend. Met ingang van vrijdag gaat het dan om 2,213 euro. Voor diesel bedraagt de adviesprijs dan 1,890 euro en voor lpg 1,158 euro.

Tanken wordt al langer steeds duurder. Dat komt onder meer door de grote vraag naar brandstof die wordt veroorzaakt door het economisch herstel uit de coronacrisis. Daarbij speelt mee dat de grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland er al een tijd voor blijven passen om de oliekraan flink extra open te zetten.

De adviesprijs hoeft overigens vrijwel alleen maar langs de snelweg te worden betaald. Langs kleinere wegen geven tankstations de nodige kortingen. Bij diverse goedkope pompen is het daardoor nog mogelijk om voor minder dan 2 euro per liter te tanken.

Ook koersval op Wall Street

Ook de aandelenbeurzen in New York doken donderdag flink omlaag in navolging van de forse koersverliezen op de Europese markten.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 2,3 procent in het rood op 32.393 punten. De brede S&P 500 zakte 2,2 procent tot 4135 punten en technologiegraadmeter Nasdaq raakte 2,6 procent kwijt tot 12.693 punten.

Oliebedrijf ExxonMobil steeg 1 procent. Voor olie werd voor het eerst sinds 2014 meer dan 100 dollar per vat betaald. Brentolie werd 7,4 procent duurder op 104,11 dollar per vat en Amerikaanse olie kostte ruim 7 procent meer op 98,71 dollar per vat.

Rusland is een grote olieproducent en handelaren vrezen voor een verstoring van de Russische olieleveringen door mogelijke hardere sancties van het Westen. De goudprijs bereikte het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd en de aluminiumprijs steeg naar een record.

De Amerikaanse banken stonden daarentegen onder druk in navolging van de forse koersverliezen in de Europese bankensector, die volgde op de maatregelen tegen de Russische banken. Bank of America verloor 4,5 procent en Bank of New York Mellon daalde 4,4 procent. Ook de reissector ging omlaag. Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines leverde 5,6 procent in en cruiseconcern Carnival zakte 5,3 procent.

Internetmarktplaats eBay kelderde meer dan 8 procent. Het bedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar de vooruitzichten voor dit jaar vielen tegen. Farmaceut Moderna klom juist bijna 6 procent na goede resultaten van de maker van een coronavaccin.

LEES OOK: Doel van Russische invasie is afzetten van regering Oekraïne in Kiev, volgens de VS