Na de aanslagen in Parijs bereikte de terreurdreiging dinsdag ook de Duitse stad Hannover. De stad stond op scherp na een bomdreiging bij de vriendschappelijke oefenwedstrijd tussen het Nederlands elftal en Duitsland.

De wedstrijd werd ruim een uur voor aanvang om veiligheidsredenen afgelast. Er is een “concrete aanwijzing geweest dat iemand in het stadion een explosief tot ontploffing wilde brengen”, zei de chef van de politie van Hannover, Volker Kluwe, dinsdagavond.

De politiechef repte over een “concreet gevaar voor heel Hannover”. Het stadion werd onmiddellijk ontruimd. Uiteindelijk zijn geen explosieven aangetroffen. Ook heeft de politie geen aanhoudingen verricht. De politie zou in de nacht van dinsdag op woensdag wel massaal aanwezig blijven in de stad. De inwoners van de stad werd aangeraden thuis te blijven.

Verdachte pakketjes

Eerder op de avond was er een melding over een verdacht pakketje. Later bleek het om een ongevaarlijk object te gaan. Maar de melding van een ‘verdacht object’ leidde al tot een grote verkeerschaos rond het stadion de HDI Arena van Hannover. De politie sloot de wegen naar het stadion een klein uur af. Daarna werd iedere auto door agenten met zaklampen doorzocht.

Ook bij het centraal station was een verdacht pakketje gevonden, dat onschadelijk is gemaakt. De politie zette een deel van het station af. Op een röntgenfoto waren duidelijk draadjes, een printplaat en een mobieltje te zien. Eerder was een explosievenhond van de Duitse politie aangeslagen op het verdachte pakketje, aldus de publieke omroep NDR. Volgens de federale politie gaat het “minstens” om een nepbom, “als het niet meer is”.

 

Wegens de terreurdreiging werd ook een jazz-concert van saxofonist Maceo Parker afgelast in Hannover. Zo'n negenhonderd bezoekers waren naar het optreden gekomen.

Aanwijzingen voor aanslag

In de loop van dinsdagavond kwamen steeds meer aanwijzingen binnen voor een aanslag, verklaarde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière tijdens een inderhaast belegde persconferentie in Hannover. Hij wilde echter niets zeggen over bron en inhoud van de aanwijzingen.

De Duitse krant Bild meldde op basis van goed ingevoerde bronnen dat de Duitsers zijn gewaarschuwd door de Franse geheime dienst voor een aanslag rond de interland.

Na de bloedige aanslagen van vrijdag in Parijs was het tot zondag onzeker of de oefeninterland tussen Nederland en Duitsland zou doorgaan. Duitsland oefende vrijdag in het Stade de France van Parijs tegen Frankrijk toen terroristen zichzelf buiten het stadion opbliezen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl