Met slechts enkele miljoenen vreemd kapitaal had het bankroet van reisconcern Oad eind september vorig jaar kunnen worden afgewend.

Toch belandde het bedrijf uit Overijssel in een faillissement, waarbij 1750 werknemers betrokken waren, zo blijkt uit een reconstructie die zaterdag verschijnt als bijlage bij Het Financieele Dagblad.

De Rabobank eiste vlak voor het faillissement dat bestaande of nieuwe aandeelhouders 6,75 miljoen euro zouden inleggen. De enige aandeelhouder, de familie Ter Haar, wilde en kon niet meer inleggen dan 2,5 miljoen en verder bleek niemand bereid vóór de deadline geld te storten.

Bijzonder Beheer

Oad stond sinds de zomer van 2012 onder Bijzonder Beheer bij Rabobank, de hoofdfinancier van het bedrijf.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum stelde eerder al Kamervragen over het faillissement. Hij vraagt zich af of de bankinterventies bij Oad wel proportioneel waren en zet vraagtekens bij de manier waarop de bank de druk bij de reisgroep opvoerde.

Schuld afgelost met doorstarts

Inmiddels hebben de curatoren van de failliete reisorganisatie de schuld aan Rabobank geheel afgelost uit de opbrengst van de doorgestarte onderdelen van de groep. De totale schuld van de omgevallen Oad Groep aan Rabobank bedroeg meer dan 11,9 miljoen euro. Hoeveel de verkoop van bedrijfsonderdelen in totaal in het laatje heeft gebracht is onbekend.

De curatoren wisten de afgelopen maanden onder meer het Oad Busbedrijf, de Globe reisbureaus en SRC-Cultuurvakanties onder te brengen bij een nieuwe eigenaar. Voor het touroperatoronderdeel van Oad, dat de vakanties regelde naar vliegbestemmingen, is geen nieuwe eigenaar gevonden

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl