De Eindhovense chipproducent NXP is akkoord gegaan met een miljardenbod van zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm. Dat maakten de twee bedrijven donderdag bekend in een gezamenlijke verklaring.

Het bod van Qualcomm hangt aan NXP een prijskaartje van in totaal 47 miljard dollar (43 miljard euro). Dat komt neer op 110 dollar per aandeel. De overname is de grootste in de geschiedenis van de halfgeleiderindustrie.

Door de beoogde overname ontstaat een chipbedrijf met een jaaromzet van meer dan 30 miljard dollar.

Bronnen meldden eerder aan de Amerikaanse zakenzender CNBC dat het bestuur van NXP 120 dollar per aandeel wilde, maar het neemt nu genoegen met 10 dollar per aandeel minder.

De koers van NXP was na de eerste geruchten eind september al opgelopen.

nxp-drie-maanden

NXP is de vroegere chipdivisie van Philips en is door de overname van branchegenoot Freescale vorig jaar uitgegroeid tot de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie. De chips worden onder meer gebruikt voor hulpsystemen voor de bestuurder, entertainmentsystemen en netwerken tussen verschillende auto-onderdelen.

Naast de autodivisie, die goed is voor ongeveer 40 procent van de omzet, is NXP ook een grote speler in de markt voor NFC-chips voor onder meer contactloos betalen. Als mede-uitvinder van de NFC-technologie zet NXP ook zwaar in contactloze toepassingen in het openbaar vervoer, zoals in de Nederlandse ov-chipkaart.

Bij NXP werken meer dan 45.000 werknemers in 35 verschillende landen. In Nederland heeft NXP 2400 werknemers, waarvan 1700 in Nijmegen en 700 in Eindhoven.

Banen schrappen onwaarschijnlijk

Qualcomm verwacht dat de overname van NXP al direct na afronding aanzienlijk gaat bijdragen aan de winst. Daarnaast biedt de deal volgens het bedrijf kostenvoordelen die in twee jaar tijd oplopen tot 500 miljoen dollar per jaar. Hoe die besparingen precies worden behaald, en of daarbij banen op de tocht komen te staan, is nog onduidelijk.

Topman Guido Dierick van NXP Nederland verwacht evenwel weinig gevolgen voor de werkgelegenheid. "De bedrijven vullen elkaar goed aan, er is weinig overlap'', zei hij tegen het ANP. Zo is NXP sterk vertegenwoordigd in de autobranche, terwijl Qualcomm een leidende marktpositie heeft op het gebied van mobiele communicatie. Met de ontwikkeling van steeds slimmere auto's wordt het steeds relevanter om beide disciplines te beheersen.

Alleen op het hoofdkantoor van NXP komen mogelijk arbeidsplaatsen te vervallen. "Maar dat zullen er niet al te veel zijn'', denkt Dierick. Qualcomm heeft als pure ontwikkelaar zelf geen productiecapaciteit, maar heeft volgens de topman geen plannen om de NXP-fabriek in Nijmegen te sluiten of verkopen. Voor de onderzoeksafdeling in Eindhoven biedt de deal mogelijk zelfs nieuwe groeimogelijkheden.

Rek uit smartphonechips

Qualcomm werd door analisten al langer aan NXP gekoppeld. De Amerikaanse chipgigant werd groot met chips voor smartphones, maar nu de rek er in die sector uit is ligt het voor de hand dat Qualcomm kijkt naar andere toepassingen van zijn producten.

Bovendien zit het bedrijf op een gigantische hoeveelheid cash van meer dan 30 miljard dollar. Veel daarvan zit vast in het buitenland, waarmee de overname van een buitenlands bedrijf extra aantrekkelijk wordt.

De Amerikanen verwachten de deal voor eind volgend jaar te kunnen voltooien. Daarvoor is wel goedkeuring nodig van toezichthouders in verscheidene landen. Ook moeten de aandeelhouders van NXP nog toehappen. Pas als Qualcomm zich verzekerd weet van 95 procent van de aandelen, zet het de overname door.

De overeenkomst is de zoveelste in de consolidatieslag van de laatste jaren in de halfgeleiderindustrie. Producenten proberen daardoor sterker te staan in een markt waar de bomen voordien tot in de hemel leken te groeien.

Er waren een aantal onvoorstelbare miljardendeals in de techsector de afgelopen twintig maanden, waaronder de overname van Altera door Intel, de overname van Broadcom door Avago en natuurlijk Dell dat voor 67 miljard dollar EMC kocht.

Ook kwam Analog Devices tot een deal van 14,8 miljard dollar om Linear Technology te kopen, kocht de Nederlandse chipmaker ASML het Taiwanese Hermes Microvision voor 3,1 miljard dollar en verkocht NXP Semiconductors zelf zijn onderdeel standaardproducten aan een groep Chinese investeerders voor 2,75 miljard dollar.