Met gasgestookte centrales valt de komende jaren weinig te verdienen, verwacht energiebedrijf Nuon.

Energiebedrijf Nuon heeft vorig jaar door afschrijvingen op zijn elektriciteitscentrales een nettoverlies geleden van 419 miljoen euro. Dat meldde het Nederlandse dochterbedrijf van het Zweedse Vattenfall dinsdag.

Het verlies viel daarmee kleiner uit dan een jaar eerder, toen Nuon onder de streep 716 miljoen euro tekort kwam. Het onderliggende bedrijfsresultaat zakte echter met ruim een derde tot 210 miljoen euro, terwijl de omzet met 4 procent daalde tot 3,7 miljard euro.

Gascentrales te duur

De pas aangetreden bestuursvoorzitter Peter Smink gaf aan dat de energiemarkt nog steeds ,,in zwaar weer” zit en de komende jaren onder druk zal blijven staan. ,,Met name de toekomstverwachting voor de gasgestookte centrales blijft somber.”

In Nederland hebben energiebedrijven de afgelopen jaren veel gascentrales bijgebouwd, mede omdat die minder CO2 uitstoten dan kolencentrales. Maar gascentrales voor de opwekking van stroom hebben het zwaar.

Aan de ene kant worden er volop goedkope kolen vanuit de VS naar Europa verscheept, wat het aantrekkelijker maakt om kolencentrales voorrang te geven. Aan de andere kant verdringt gesubsidieerde wind- en zonne-energie uit Duitsland de gascentrales op momenten dat er een piekvraag is naar stroom.

Moederbedrijf Vattenfall liet eerder op de dag weten door alle afschrijvingen van het afgelopen jaar een nettoverlies van omgerekend 1,5 miljard euro te hebben geleden. Vattenfall, dat Nuon in 2009 kocht, voert sinds afgelopen jaar een reorganisatie door waarbij in Nederland circa 500 banen worden geschrapt. Dat proces wordt naar verwachting dit jaar afgerond. Maandag zinspeelde bestuurder Tuomo Hatakka op verdere ingrepen.

Dinsdag gaf bestuursvoorzitter Øystein Løseth aan dat er verder wordt bezuinigd. Het is volgens hem echter nog te vroeg om aan te geven of er daarbij opnieuw banen verloren zullen gaan. ,,We kunnen niet uitsluiten dat er nog meer banen zullen verdwijnen'', zei de topman in een toelichting. ,,Maar we moeten eerst de plannen van vorig jaar uitvoeren.''

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl