De NS heeft de proef met grotere symbolen in stiltecoupés stopgezet. Uit een enquête uitgevoerd door de spoorwegbedrijf blijkt dat mensen wel weten dat ze in een stiltecoupé zitten maar dat ze gewoon doorpraten. 

De Nederlandse Spoorwegen (NS) kondigden begin februari aan dat ze het probleem van pratende mensen in de stiltecoupé willen aanpakken. Dit wilden ze doen door, naast witte stickers op de ramen, ook grote symbolen op de stoelen te plaatsen.

Inmiddels is uit een enquête van de NS gebleken dat dit weinig zin heeft, schrijft het AD. 92 procent van de reizigers weet best dat luidruchtig praten, uitgebreid telefoneren of een zak chips openen niet op prijs wordt gesteld in een normale stiltecoupé, zonder de pictogrammen op de hoofdsteunen.

Met de grotere symbolen stijgt het bewustzijn onder reizigers naar 97 tot 98 procent, blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Meet4research. “Het verschil met de huidige situatie is zo klein dat we er toch voor hebben gekozen om de proefopstellingen weer te verwijderen”, aldus een woordvoerder van de NS.

Stiltecoupé afschaffen?

De NS voerde de stiltecoupé in 2003 in om reizen aantrekkelijker te maken voor forensen en ouderen. Dat heeft geholpen: driekwart van de reizigers vindt treinreizen aantrekkelijker door de stiltecoupé.

Dat is ten minste de theorie. In praktijk wordt er op Twitter dagelijks geklaagd over reizigers die geen rekening houden met anderen in de stiltecoupé.

Toen de NS begin februari met de proef begon laaide de discussie over de stiltecoupé flink op volgens Metro. Gefrustreerde moeders vinden dat ze overal moeten kunnen zitten in de trein en anderen denken dat met de huidige drukte in treinen de stiltecoupés afgeschaft moeten worden.

Reizigersorganisaties zijn het er dan ook niet mee eens dat reizigers elkaar moeten aanspreken op het verbreken van de stilte. "De conducteur zit in de eerste klas een sudoku op te lossen, terwijl ik als reiziger de orde in de trein moet handhaven. Als ik dat had gewild, was ik wel conducteur geworden", zegt Voorzitter van de Maatschappij Voor Beter OV, Rikus Spithorst, tegenover het AD.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl