De Nederlandse Spoorwegen vervangen per 15 januari het Groepsretour met het nieuwe Groepsticket. Het goedkope groepsretour, 7 euro per persoon, werd massaal misbruikt.

“Tussenhandelaren verdienden op grote schaal geld aan het doorverkopen van kaartjes en ook zijn er oplichters actief die verkochte kaartjes niet leveren”, aldus de NS.

Ook spraken reizigers die elkaar niet kenden via Facebook met elkaar af om samen te reizen. Ze hoefden namelijk niet in dezelfde trein te zitten om gebruik te maken van de groepsretour.

Maandelijks maakten ongeveer 20.000 reizigers misbruik van de regeling. De NS liep daardoor jaarlijks zo’n 2,4 miljoen euro mis, schat treinexpert Hildebrand van Kuyeren van treinreiziger.nl.

Met het Groepsticket verwacht het vervoersbedrijf een einde te maken aan het misbruik van de groepskaartjes. In tegenstelling tot het oude ticket moet de hele groep nu met dezelfde trein reizen. Bovendien is het Groepsticket een enkele reis. Vanaf 5 euro per persoon (bij zeven personen) reis je het hele land door.

Het NS Groepsticket kan je alleen gebruiken op werkdagen tijdens de daluren en in het weekend.

In 2013 introduceerden NS het Groepsretour als actiekaartje voor groepen. Jaarlijks zouden meer dan 200.000 mensen misbruik hebben gemaakt van het actietarief.

Lees ook op Business Insider