De NS wil drukte in de avondspits bestrijden door de kortingsabonnementen van zo’n 700.000 mensen aan te passen. Die reizigers hebben op dit moment nog korting in de avondspits, maar dat product verdwijnt vanaf 2021.

Tjalling Smit van de Raad van Bestuur noemt een korting tijdens de spits “niet meer van deze tijd”.

De avondspitskorting van 40 procent op de Voordeelurenkaart werd sinds 2011 niet meer verkocht, maar mensen die het abonnement hadden mochten dat tot nog toe behouden. Ook de Keuzedagen, waarmee 60-plussers zeven dagen per jaar onbeperkt met de trein mogen reizen, zijn vanaf 2021 alleen geldig in de daluren.

Naast het beëindigen van de spitskorting gaat de NS ook het aantal abonnementsvormen halveren. Met het aanpassen van het NS-aanbod wordt volgend jaar gestart.

Het aantal verschillende abonnementen wordt stapsgewijs teruggebracht van 22 naar 11 en NS Flex wordt voor de meeste abonnementen standaard. Op die manier hoeven reizigers geen saldo meer vooraf op hun ov-chipkaart te zetten, maar krijgen ze aan het einde van de maand een factuur.

Ook worden alle NS-abonnementen maandelijks opzegbaar. Volgens Smit moet de update “meer gemak en flexibiliteit” bieden en is de NS hiermee voorbereid “op toekomstige manieren van betalen in het ov”.

Reizigersorganisatie Rover is positief over de plannen: “Door achteraf voor een reis te betalen, hoeven treinreizigers geen hoge bedragen op hun ov-chipkaart te zetten om een instapborg te betalen.” De belangenbehartiger betreurt wel het verdwijnen van de middagspitskorting.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over de NS: