Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek stopt met zijn dubbelrol als huisadvocaat van de Nederlandse Spoorwegen en intern onderzoeker.

Dat heeft de NS bevestigd tegenover Het Financieele Dagblad, zo meldt de krant maandag.

Het spoorbedrijf worstelt met de afwikkeling van een aanbestedingsaffaire in Limburg die topman Timo Huges zijn baan kostte.

De Brauw had hierbij aanvankelijk twee rollen: het advocatenkantoor deed intern onderzoek bij de NS naar de affaire en was als huisadvocaat tegelijk betrokken bij de afwikkeling van arbeidsrechtelijke conflicten met bestuurders.

De NS heeft nu voor de afhandeling van ontslagprocedures besloten om de kantoren Nauta en Houthoff in te huren, aldus het FD.

Onderzoek naar NS-affaire

Minister Jeroen Dijsselbloem wil een second opinion voor het onderzoek dat De Brauw deed naar de rol van NS bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg, zo gaf hij eind juni aan.

Dijsselbloem schreef in zijn brief dat hij geen aanleiding heeft ,,om de integriteit en kritische houding van De Brauw in twijfel te trekken”. Tegelijkertijd vond hij dat de uitkomsten van het onderzoek cruciaal zijn en niet ter discussie mogen staan. Daarom gaat een andere onderzoeker een second opinion geven over het onderzoek van De Brauw.

Lees ook op Business Insider

Dit advocatenkantoor gaat ook zelf een externe controleur aanstellen. ,,Ook de deken van de Orde van Advocaten van het arrondissement Amsterdam, de toezichthouder op Amsterdamse advocaten, zal gezien zijn verantwoordelijkheid een oordeel vellen over de opzet en werkwijze van het door De Brauw uitgevoerde onderzoek”, aldus Dijsselbloem in zijn brief aan de Kamer.

Dijsselbloem is ook samen met de commissarissen van NS opdrachtgever van een onderzoek naar de interne procedures en beheersing van risico’s binnen NS en haar dochterondernemingen. Dit wordt uitgevoerd door bureau Alvarez & Marsal. En ook hier wordt nog een externe onderzoeker benoemd, die het onderzoek van Alvarez & Marsal gaat bekijken.

De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) gaat na de berichtgeving over het NS-onderzoek van De Brauw onderzoeken of er regels nodig zijn bij het uitvoeren en gebruik van (onafhankelijk) feitenonderzoek door advocaten. Op dit moment zijn zulke regels voor de onderzoekspraktijk in de advocatuur er niet.

bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl