Vanaf maandag 6 juli kunnen ondernemers aanvragen indienen voor de tweede ronde van de NOW-regeling.

De overheid subsidieert loonkosten over de maanden juni tot en met september, als sprake is van een forse omzetdaling door de coronacrisis.

Bedrijven krijgen meer vrijheid om werknemers tot ontslaan, als het gaat om ontslagen tot 20 mensen.

Vanaf maandag 6 juli kunnen ondernemers hun aanvraag voor de tweede ronde van de NOW-regeling indienen. Het gaat hierbij om een compensatie voor de loonkosten, als de omzet sterk gedaald is door de coronacrisis.

Het tweede steunpakket van de NOW-regeling kent een aantal wijzigingen. We nemen ze hieronder door.

Om te beginnen geldt het tweede steunpakket voor een periode van vier maanden, te weten de maanden juni, juli, augustus en september 2020.

Daarnaast zijn er een aantal plichten bij gekomen.

  • Bedrijven die gebruik maken van de NOW-regeling 2.0 mogen geen bonus uitkeren aan bestuurders of dividenden aan aandeelhouders.
  • Bij ontslagen tot 20 werknemers als gevolg van reorganisaties komt er geen korting op de compensatie voor de loonkosten.
  • Bij ontslagen van meer dan 20 werknemers om bedrijfseconomische redenen moeten bedrijven een akkoord sluiten met de vakbond of een andere vertegenwoordiging van werknemers.
  • De toegekende NOW-subsidie wordt met 5 procent verlaagd bij ontslagrondes van meer dan 20 werknemers.

Impact NOW-regeling op hypotheek voor ondernemers

Voor ondernemers die voor hun bedrijf gebruik maken van de NOW-regeling en jaarcijfers moeten overleggen als ze privé een hypotheek willen afsluiten, zit er volgens financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep nog een addertje onder het gras.

Geldverstrekkers kijken bij hypotheekaanvragen van ondernemers naar de kredietwaardigheid van het bedrijf.

“Wat veel mensen niet lijken te weten is dat de NOW-uitkering wordt meegewogen bij het bepalen of een ondernemer een hypotheek kan afsluiten", zegt directeur Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep maandag in een toelichting.

Volgens Meijer is de kans groot dat ondernemers die gebruik maken van de NOW-regeling, het lastig gaan krijgen met hypotheeekaanvragen. "Vooral omdat door geldverstrekkers bij het verstrekken van een hypotheek voor de hoogte hiervan gekeken wordt naar de (jaar-)cijfers van de achterliggende periode. Het is niet duidelijk hoe men hierbij toekomstige verstrekkingen mee om zal gaan.”

Regeling vaste lasten

Naast de NOW-regeling zijn er ook een aantal andere steunregelingen voor ondernemers. Zo kunnen MKB-ondernemers die onder de zogenoemde TOGS-regeling vallen, aanspraak maken op een tegemoetkoming in de vaste lasten. Het gaat om bedrijven die schade hebben geleden door noodgedwongen sluiting, inperking van bijeenkomsten en/of een negatief reisadvies.

Branches die onder de TOGS-regeling vallen zijn onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters. Zij krijgen – bovenop de tegemoetkoming in de loonkosten – een belastingvrije tegemoetkoming om hun vaste lasten te kunnen betalen.

Bedrijven krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de ernst van de omzetdaling een vergoeding van maximaal 20.000 euro voor drie maanden. Er moet sprake zijn van een omzetdaling van minstens 30 procent.

LEES OOK: Zo ziet steunpakket 2.0 eruit dat ondernemers vanaf juni moet helpen in de coronacrisis