De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is woensdag de Russische grens overgestoken met zijn gepantserde trein, op weg naar een ontmoeting met president Vladimir Poetin. De twee leiders spreken elkaar donderdag in de stad Vladivostok.

Het gaat om het eerste officiële bezoek van Kim aan Rusland. Zijn trein stopte woensdag eerst in de grensplaats Chasan, waar vrouwen in traditionele klederdracht hem verwelkomden. Kim zei daar volgens Russische media dat hij met Poetin wil praten over de relatie tussen de landen en de situatie op het Koreaanse schiereiland.

Ook bij aankomst in Vladivostok kreeg de dictator een warm welkom. Hij inspecteerde een militaire erewacht bij het treinstation. Ook speelde een legerfanfare het Noord-Koreaanse en het Russische volkslied. Kim vertrok vervolgens in een limousine. Zijn lijfwachten renden nog een stuk mee met het voertuig.

De top met Poetin moet donderdag plaatsvinden op het eiland Roesski, vlak bij Vladivostok. Daar treffen de mannen elkaar naar verwachting op een universiteitscampus. Russische media berichten dat Kim ook van plan is om vrijdag in de stad te blijven. Daar zou hij onder meer een balletvoorstelling en het aquarium willen bezoeken.

De topontmoeting volgt twee maanden nadat Kim in de Vietnamese hoofdstad Hanoi sprak met de Amerikaanse president Donald Trump. Die bijeenkomst leverde geen concrete resultaten op.

In het gesprek met Poetin zal het onder meer gaan over het nucleaire programma van Noord-Korea en de vraag of het land zijn kernwapenarsenaal wil afbouwen.

“De situatie in Noord-Korea is de afgelopen maanden gestabiliseerd. Dit komt vooral doordat Noord-Korea is gestopt met nucleaire tests”, zei Kremlin-adviseur Joeri Iskov tegen Russische staatsmedia. “Rusland wil helpen om dit positieve momentum te behouden.”

Lees ook op Business Insider

Rusland en Noord-Korea willen verschillende dingen bereiken met de topontmoeting. Hieronder een korte samenvatting van de punten die Kim Jong-un en Vladimir Poetin willen scoren:

Noord-Korea

  • Kim Jong-un wil met de ontmoeting laten zien dat Donald Trump niet de enige wereldleider is die met hem wil afspreken, aldus persbureau Reuters.
  • Er werken zo’n 10.000 Noord-Koreanen in Rusland die volgens een VN-resolutie uit 2017 eind dit jaar het land uit moeten. Kim vraagt mogelijk om verlenging van het verblijf van zijn landgenoten in Rusland, aldus Associated Press. De Noord-Koreaanse arbeiders zorgen voor een substantiële inkomstenbron met geld dat naar het thuisland wordt gestuurd.
  • Kim zal ook proberen om Poetin zover te krijgen dat de Russische leider zich inzet voor versoepeling van sancties tegen Noord-Korea. In de VS en andere westerse landen leeft de opvatting dat de economische druk op Noord-Korea zo hoog mogelijk moet zijn, om het land te bewegen zijn kernwapenprogramma op te zeggen.
  • Noord-Korea zal ook proberen Rusland over te halen de handelsbetrekkingen te intensiveren en te investeren in infrastructuur, aldus AP.
  • Tot slot is Kim volgens AP bezorgd over voedseltekorten. Rusland heeft dit jaar al 2.000 ton graan naar Noord-Korea geëxporteerd, aldus Reuters. Waarschijnlijk blijft het daar niet bij.

Rusland

  • Rusland wil zijn regionale invloed vergroten (en die van de Verenigde Staten terugdringen), maar zonder dat dit tot spanningen met China leidt. De Volksrepubliek is de belangrijkste regionale partner van Noord-Korea.
  • Ook zou Rusland toegang willen krijgen tot de grote voorraden aan zeldzame aardmetalen waarover Noord-Korea beschikt, volgens Associated Press..
  • Poetin kan met de topontmoeting laten zien dat hij ertoe doet op het wereldtoneel, al is het onwaarschijnlijk dat Rusland zijn gezag op het spel zet door openlijk het sanctieregime dat internationaal is afgesproken te negeren, aldus  Reuters.

Lees meer over Noord-Korea: