Het oliefonds, dat wordt beheerd door de Noorse Centrale Bank, heeft aandelen gekocht in Philips. Het staatsfonds dat is opgericht om een deel van de Noorse olieopbrengsten te parkeren, investeert fors in Nederlandse bedrijven.

Norges Bank heeft een belang van 3,07 procent genomen in Philips. Dat blijkt uit een melding van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook het stemrecht bedraagt 3,07 procent.

Het gaat om een eerste melding bij de AFM. Een gedeelte van 2,45 procent van het belang wordt aangeduid als rechtstreeks reëel, terwijl 0,62 procent rechtstreeks potentieel is.

800 miljoen in Nederlandse bedrijven

Philips is niet het eerste Nederlandse bedrijf waar de Noorse centrale bank aandelen in heeft. Via het Noorse oliefonds heeft Norges Bank voor 800 miljoen euro belegd in Nederlandse bedrijven. Naast Philips, gaat het om twaalf andere Nederlandse beursondernemingen, waar de Noren een belang hebben opgebouwd van tussen de 3 tot 5 procent. Het gaat om bijvoorbeeld Ziggo, KPN en PostNL.

De investeringen kwamen dit jaar pas aan het licht, omdat per 1 juli 2013 de AFM moet worden ingelicht over een belang van 3 procent of meer. Voorheen lag die drempel op 5 procent.

Gasbel bij Slochteren

De Noren hebben het geld dat ze met de verkoop van olie verdienden sinds de jaren negentig in het staatsfonds gestopt. Nederland had hetzelfde kunnen doen met de opbrengsten van de gasbel bij Slochteren. Als we sinds 1965 de aardgasbaten in een fonds hadden gestopt hadden we bij een jaarlijks rendement van 3 procent in 2008 300 miljard euro gehad, berekende hoofdeconoom Wim Boonstra van de Rabobank in 2008. Dat zou nu zo’n 360 miljard zijn geweest.

Nederland koos er echter voor om de begroting van de overheid jaarlijks aan te vullen. Het geld is besteed aan onder meer de sociale zekerheid, de Oosterscheldekering en de hogesnelheidslijn.

In het Noorse fonds zit nu 573 miljard euro. Noorwegen heeft door investeringen ongeveer 1 procent van het beursgenoteerde bedrijfsleven wereldwijd in bezit.

Lees ook

Gemiste kansen voor Nederland: eeuwige rijkdom dankzij aardgas

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl