De Noorse kroon steelt al anderhalf jaar de show in de valutawereld. Sinds maart 2020 is de munt bijna 30 procent meer waard geworden.

Sinds kort is de stemming echter flink omgeslagen, ondanks de aankondiging van een renteverhoging.

Valuta-expert Joost Derks van iBAnFirst analyseert waarom de Noorse munt tegenwind kan krijgen.

ANALYSE – Afgelopen donderdag maakte de Noorse centrale bank bekend dat de rente in december opnieuw wordt verhoogd. Dat zou de tweede keer zijn dit jaar.

Voor volgend jaar staan er nog eens drie rentestappen in de planning. Op valutamarkten geeft een stijgende rente vaak een rugwind voor de waarde van een munt. Hierdoor wordt het voor grote financiële partijen immers aantrekkelijker om vermogen in een valuta aan te houden. Net zoals spaarders hun geld het liefste stallen bij een bank met een hoge rentevergoeding.

Voorlopig staat Noorwegen bijna alleen het beleid om de rente te verhogen. De Amerikaanse centrale bank heeft afgelopen woensdag bevestigd dat het de stimuleringsmaatregelen voorzichtig gaat terugschroeven. Maar voorzitter Jerome Powell maakte van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat dit geen opstapje is naar een renteverhoging.

En in Europa is een eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank helemaal een eind weg.

Noorse kroon gevoelig voor energiemarkt

Het perspectief van een hogere rente is niet de enige reden waarom de Noorse kroon een lange tijd flink steeg. Het land is een belangrijke energie-exporteur. Olie, aardgas en afgeleide producten zijn goed voor meer dan 40 procent van de totale Noorse uitvoerwaarde.

En de prijs van een vat Brent-olie is in de afgelopen twaalf maanden omhoog geschoten van minder dan 40 dollar tot meer dan 80 dollar.

Toch heeft de Noorse kroon in iets meer dan een week 2 procent van zijn waarde verloren ten opzichte van de euro. Sorteren valutahandelaren voor op een zware avond voor Noorwegen in de beslissende wedstrijd tegen Nederland op dinsdag 16 november? In werkelijkheid gaan er twee factoren schuil achter de zwakte van de kroon.

Zorgen over lager groei en hoge inflatie

In de eerste plaats hebben handelaren met de flinke stijging van de afgelopen anderhalf jaar al een voorschot genomen op de gunstige impact van een oplopende rente en een herstel van de olieprijs.

Een tweede reden is een omslag in het sentiment op de financiële markten. Daar wordt de stemming de laatste tijd steeds meer bepaald door zorgen over stagflatie.

Als de groei van de wereldeconomie afkoelt bij een aanhoudend hoge inflatie, leidt dat tot een lager energieverbruik. De olie- en aardgasinkomsten komen dan onder druk te staan en in de valutawereld zijn traditioneel veilige munten zoals de Zwitserse frank en de dollar dan meer in trek. Zolang daar geen verandering in komt, heeft de Noorse kroon het even lastig.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.