Het Noorse staatsfonds dat is opgericht om een deel van de Noorse olieopbrengsten te parkeren investeert fors in Nederlandse bedrijven. Het heeft onder meer een belang van 3 procent of meer in Ziggo, KPN, PostNL en ASMI. De totale investeringen komen uit op minimaal 807 miljoen euro.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant, die de meldingen bij de Autoriteit Financiële Markt (AFM) doorzocht.

Het staatsfonds, dat wordt beheerd door de Noorse centrale bank, heeft de afgelopen jaren stilletjes in twaalf Nederlandse beursondernemingen een belang opgebouwd van tussen de 3 tot 5 procent. De investeringen komen nu aan het licht, omdat per 1 juli van dit jaar de AFM moet worden ingelicht over een belang van 3 procent of meer. Voorheen lag die drempel op 5 procent.

Gasbel bij Slochteren

De Noren hebben het geld dat ze met de verkoop van olie verdienden sinds de jaren negentig in het staatsfonds gestopt. Nederland had hetzelfde kunnen doen met de opbrengsten van de gasbel bij Slochteren. Als we sinds 1965 de aardgasbaten in een fonds hadden gestopt hadden we bij een jaarlijks rendement van 3 procent in 2008 300 miljard euro gehad, berekende hoofdeconoom Wim Boonstra van de Rabobank in 2008. Dat zou nu zo’n 360 miljard zijn geweest.

Nederland koos er echter voor om de begroting van de overheid jaarlijks aan te vullen. Het geld is besteed aan onder meer de sociale zekerheid, de Oosterscheldekering en de hogesnelheidslijn.

In het Noorse fonds zit nu 573 miljard euro. Noorwegen heeft door investeringen ongeveer 1 procent van het beursgenoteerde bedrijfsleven wereldwijd in bezit.

Lees ook op Z24

Gemiste kansen voor Nederland: eeuwige rijkdom dankzij aardgas

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl