• De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemt het “abnormale klimaat” als reden voor de crises in zijn land.
  • Noord-Korea is opgeschrikt door meerdere overstromingen, een voedselcrisis en de coronapandemie.
  • Kim zei dat het “rampzalige weer” over de hele wereld steeds erger wordt en dat Noord-Korea zichzelf moet beschermen.

Volgens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is klimaatverandering een van de oorzaken van de rampzalige overstromingen en de aanhoudende voedselcrisis in het noordoosten van het land.

Tijdens een vergadering met de politieke en ambtelijke top van het land deed Kim een oproep om “dringend” actie te ondernemen tegen de vele rampen waarmee het land wordt geconfronteerd, aldus staatsmedium KCNA vorige week.

Kim benadrukte de noodzaak om het landbeheer van Noord-Korea te verbeteren, nadat bruggen en huizen aan de oostkust van het land vorige maand waren verwoest door overstromingen.

Het “gevaar” van een “abnormaal klimaat”, zei hij, is de laatste jaren toegenomen. Kim voegde eraan toe dat hij wil dat beleidsmakers een “actief en ambitieus plan” opstellen om onder meer erosie te voorkomen en dijken te onderhouden.

Hij voegde eraan toe dat "rampzalig weer steeds meer een wereldwijd fenomeen wordt" en dat Noord-Korea kwetsbaar zal zijn voor de klimaatverandering, aldus KCNA.

Noord-Korea lijdt onder een voedselcrisis

Noord-Korea is ook getroffen door een ernstige voedselcrisis, een situatie die Kim zelf omschreef als "gespannen." Persbureau Reuters meldde in juni dat tyfoons en grillig weer de voedselvoorraad van het land vorig jaar hebben uitgeput.

Volgens de Nationale Inlichtingendienst van Zuid-Korea begon de autoritaire regering van het noordelijke buurland zelfs met het verdelen van militaire graanreserves om de bevolking te steunen.

Kim Jong-un staat bekend als zwaarlijvig, maar is dit jaar naar verluidt afgevallen, wat Noord-Koreanen volgens de staatsmedia "hartverscheurend" vinden. Op een foto van de Zuid-Koreaanse nieuws- en analysesite NKNews zag Kim er aanzienlijk dunner uit dan vroeger.

Tijdens een vergadering van het politbureau zei Kim tegen de ambtenaren dat zij "de beroepsbevolking volledig moeten mobiliseren" voor het oogsten, dorsen en transporteren van voedsel, in de hoop de graanvoorraad van het land te vergroten.

De coronapandemie 'loopt uit de hand', aldus Kim

Daarnaast uitte Kim zijn bezorgdheid over de coronapandemie, die volgens hem "steeds verder uit de hand loopt" en strengere beperkingen vereist. Sinds het begin van de coronapandemie heeft Noord-Korea zijn grenzen streng bewaakt, waarbij landmijnen zijn gelegd en met scherp is geschoten bij illegale grensoverschrijdingen.

Lees ook: Noord-Korea laat naar verluidt getrouwde vrouwen cementblokken maken om een grensmuur met China af te bouwen in 3 maanden

Noord-Korea heeft regelmatig verklaard dat het virusvrij is en heeft zelfs miljoenen vaccins van het Chinese Sinovac geweigerd, omdat andere landen er meer behoefte aan zouden hebben.

Deskundigen zijn sceptisch en vermoeden dat de coronapandemie wel degelijk voor grote problemen zorgt in Noord-Korea. Kim zou hoge ambtenaren op de vingers hebben getikt vanwege een grote pandemische crisis.

Lees meer over Noord-Korea: