Terwijl de wereld gespannen toekijkt hoe de VS en Noord-Korea naar het randje van een oorlog toebewegen, dreigt Noord-Korea met “nucleaire bliksemschichten” wanneer zij signalen krijgen van een preventieve aanval van de Amerikanen. Ook heeft het land forse kritiek op China omdat het samenwerkt met het Westen, aldus NKNews.com.

Terwijl Noord-Korea zich gereedmaakt voor een nieuwe provocatieve kernproef aanstaande zaterdag – de 105de geboortedag van de stichter van het regime, Kim Il Sung – zijn dreigementen en provocaties eerder regel dan uitzondering.

Maar de samenwerking tussen de twee grootste wereldmachten om de nucleaire ambities van Kim Jong-un in te perken is nieuw.

“Momenteel, met de samenwerking van ‘iemand’, plant de VS een omverwerping van ons systeem, een behoorlijk naïeve en domme waanvoorstelling”, zo meldt een Noord-Koreaanse denktank volgens NKNews.com.

Die referentie naar “iemand” lijkt een sneer naar China te zijn, dat onlangs een aantal kolenleveringen vanuit Noord-Korea heeft geweigerd, en daarmee de Noord-Koreaanse economie een klap uitdeelde. Ook heeft China vrijdag aangekondigd dat het de directe vluchten naar Noord-Korea heeft opgeschort, aldus de South China Morning Post.

Hoewel China elke VN-resolutie tegen Noord-Korea sinds 2006 heeft ondertekend, blijven ze Noord-Korea's grootste economische en politieke medestander. Maar sinds de Amerikaanse president Donald Trump de Chinese president Xi Jinping heeft ontmoet en heeft gedreigd met sancties, lijkt China plotseling een stuk meer bereid actie te ondernemen.

Trump heeft naar eigen zeggen zijn Chinese collega verteld dat "je een goede handelsdeal kunt krijgen als je ons helpt met Noord-Korea, anders doen we het zelf wel", zo zei hij woensdag op een persconferentie.

Gui Rui, de directeur van het Noordoost-Azië-instituut van de universiteit in Jilin, zegt desondanks tegen persbureau AP dat een oorlog niet waarschijnlijk is.

Volgens hem is het waarschijnlijker dat als Pjongjang de test uitvoert, het hardere sancties vanuit Beijing kan verwachten. Dat zou Noord-Korea direct raken in de energiehandel, waarmee er iets wordt bereikt wat decennia aan VN-resoluties nooit hebben kunnen bereiken: het destabiliseren van het Kim-regime.

"Ik was erg onder de indruk van president Xi", zei Trump woensdag. "Ik denk dat hij goede bedoelingen heeft en wil helpen. We zullen zien of dat ook zo is."