Niet alleen is er een run ontstaan op huizen, ook de vakantiehuisjes doen het goed in de verkoop. Center Parcs, marktleider in recreatief onroerend goed, is in Nederland al uitverkocht.

Dat meldt het AD. Volgens de krant neemt het aantal vakantiewoningen om in te investeren in hoog tempo af.

Het afgelopen jaar verkocht de vastgoedtak van Center Parcs in Nederland, België en Duitsland voor ruim 300 miljoen aan vakantiewoningen. Dat is 30 procent meer dan een jaar eerder. Volgens het bedrijf zijn vooral particulieren geïnteresseerd een een huisje op een park nu de spaarrente al lange tijd extreem laag is.

Ook makelaars zien deze trend. Na jarenlange prijsdalingen in de markt voor vakantiehuizen, verdubbelde het aantal verkochte huizen in 2015. In 2016 nam het aantal transacties nog eens met 20 procent toe, volgens de NVM.

Droogkoken markt

Waren de positieve cijfers in 2016 vooral te danken aan een recordaantal nieuw gebouwde vakantiehuisjes, op dit moment is er amper een toevoer van nieuwe huizen op de markt. En zorgt voor problemen, zo stelt Center Parcs in het AD.

Het overgrote deel van de huizen op het park zijn in handen van institutionele vastgoedbeleggers die hun vastgoed vasthouden. Ondertussen groeit de vraag vanuit particulieren naar een investeringsobject. Doordat er weinig nieuwbouw is, droogt de markt op een gegeven moment op. In Nederland is hier al sprake van, zegt Enrico Koster, directeur vastgoed van Center Parcs in Nederland, België en Duitsland.

Particulieren kunnen er zelf een paar weken per jaar gebruik maken van hun vakantiewoning, de rest van de tijd wordt het verhuurd aan andere vakantiegangers. Deze klus ligt meestal bij het park, zodat eigenaren er geen omkijken naar hebben.

Lees ook op Business Insider

Risico’s van beleggen in vakantiewoning

Een vakantiehuisje levert je in het meest gunstige geval een goed rendement op, maar het kan ook flink tegenzitten, zo blijkt uit ervaringen van de afgelopen jaren.

Als een vakantiehuis bijvoorbeeld een tijd niet verhuurd wordt, loopt de eigenaar inkomsten mis. Daarbij is een vakantiehuis als belegging iets totaal anders dan sparen en niet één op één vergelijkbaar.

Voor particulieren is het dus belangrijk om zich eerst goed te oriënteren.

Lees hier op Business Insider over 5 redenen om niet juist niet te beleggen in een vakantiehuis.

En voor wie overweegt om in het buitenland een vakantiehuis te kopen: Tien valkuilen van een vakantiehuis in het buitenland.

LEES OOK: Saldering op de schop. Loont het nog om te investeren in zonnepanelen?