De Britse premier Theresa May krijgt tot 1 november de tijd om haar scheidingsdeal met de EU door het Britse parlement te loodsen.

De EU-leiders hebben dit in Brussel op een speciale EU-top besloten en het Verenigd Koninkrijk is daarmee akkoord gegaan, bevestigt EU-president Donald Tusk op Twitter. May had uitstel tot 30 juni gevraagd.

De datum is niet toevallig gekozen, want direct daarna treedt de nieuwe Europese Commissie aan en zo wordt voorkomen dat de Britten een eurocommissaris krijgen

Eind juni bekijken de EU-leiders de stand van zaken opnieuw, mocht het Britse parlement dan nog steeds niet May’s Brexitdeal hebben goedgekeurd. De huidige deadline voor de Brexit loopt op vrijdag middernacht af. Met het uitstel wordt een no deal-scenario, een chaotisch vertrek van de Britten uit de EU, vooralsnog afgewend.

Tusk noemt het een “flexibel uitstel”. Zodra het Britse parlement het scheidingsakkoord met de EU heeft geratificeerd kan het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten op de eerste dag van de volgende maand. Dan treedt een overgangsperiode in werking tot eind 2020 waarin het land in de interne markt en douane-unie blijft maar niet meer mag meebeslissen over nieuwe EU-wetgeving.

Tenzij May haar deal voor 22 mei in het Lagerhuis rond heeft, moeten de Britten wel meedoen aan de Europese verkiezingen. De gekozen politici komen dan in het nieuwe Europees Parlement dat op 1 juli wordt geïnstalleerd. Dat betekent dat Nederland het nog een tijdje met 26 zetels moet doen. Na de Brexit worden dat er 29 in verband met de herverdeling van Britse zetels.

Rutte: aanvaardbaar compromis

Premier Mark Rutte vindt het akkoord tussen de EU en de Britse premier May over het uitstel van de Brexit tot uiterlijk 1 november een “aanvaardbaar compromis”. “Het geeft May wat meer ruimte om overeenstemming te bereiken met het Britse parlement over het terugtrekkingsakkoord”, zei hij na afloop van de EU-top in Brussel. “Bovendien hebben we een no deal-Brexit op vrijdag afgewend.”

Lees ook op Business Insider

May heeft met de zes maanden extra tijd volgens Rutte een ‘maximale kans” gekregen. De Britten zouden aanvankelijk op 29 maart uit de EU stappen maar de deadline werd eerder al verlengd tot 12 april.

“De schade van een Brexit zonder akkoord zou enorm zijn. Maar ook de indruk die Europa in de rest van de wereld maakt is tamelijk belachelijk als wij het vertrek niebt in goede banen zouden kunnen leiden”, lichtte Rutte het besluit toe. De discussie tussen de 27 leiders was soms “pittig”. Sommige lidstaten, waaronder Frankrijk, wilden liever een kort uitstel.

Premier May zei na afloop dat het Verenigd Koninkrijk de EU “zo snel mogelijk” moet verlaten. Ze denkt dat voor 30 juni te kunnen bereiken. Zodra het Lagerhuis de Brexit-deal heeft getekend kan het land uit de EU.