Ook de Nederlandse regering wil voorbereid zijn op een chaotisch vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie: de zogenoemde no deal-Brexit.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken stuurt maandag een wet naar de Tweede Kamer die de regering ,,ruime bevoegdheden” geeft om noodmaatregelen te treffen in geval de Britten toch zonder scheidingsakkoord de EU verlaten. “Hoewel we streven naar een onderhandelde Brexit moeten we rekening houden met het geval dat er geen overeenkomst komt.”

Bij een ‘no-deal’-Brexit, indien de Britten opstappen zonder akkoord over de overgangsperiode op weg naar een toekomstige relatie, dreigt er chaos in de EU. Het kabinet wil daar zoveel mogelijk op voorbereid zijn.

Speciale Brexit-top op 25 november

De EU-ministers bereidden zich in Brussel voor op een speciale top over de Brexit op zondag. De regeringsleiders timmeren daar het vorige week door de onderhandelaars bereikte scheidingsakkoord af.

De 27 ministers gaven alvast hun steun aan dat onderhandelingsresultaat. “De eerste moeilijke stap is gezet. We hebben onze eenheid bewaard”, zei de Oostenrijkse minister Gernot Blümel.

De Britten stappen per 30 maart 2019 uit de EU. Dan volgt een overgangsperiode tot 31 december 2020 waarin ze wel binnen de douane-unie en de interne markt blijven maar geen stem meer hebben bij wetgeving. De overgangsperiode kan eventueel verlengd worden.

Volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier is daar op zich geen bezwaar tegen als die periode maar beperkt blijft. Hij heeft uiterlijk eind 2022 voorgesteld maar daarover is nog geen besluit.

Lees ook op Business Insider

Ook moet er zondag een politieke verklaring worden aangenomen over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Een Brexitakkoord moet door het Europees Parlement en het Britse parlement worden goedgekeurd. Vooral dat laatste wordt een hachelijke zaak.

LEES OOK: De kans dat May’s Brexit-deal wordt weggestemd in het Britse parlement is groot – 5 horrorscenario’s voor wat er dan kan gebeuren