Sophos, een maker van antivirussoftware, vreest dat er nu ook doe-het-zelf-pakketten komen die leken in staat stellen om gijzelingssoftware te maken.

Gijzelingssoftware, ransomware in het Engels, is één van hardst groeiende vormen van internetcriminaliteit, zo meldt virusbestrijder Sophos in zijn Security Threat Report 2014.

Een bekend internationaal voorbeeld van dit soort software is Cryptolocker. De crimineel dringt je computer binnen en laat vervolgens encryptiesoftware los op jouw data, die vervolgens onbruikbaar wordt.

Vervolgens moet je losgeld betalen om te zorgen dat je weer bij je bestanden kan. Veel wanhopige computergebruikers betalen dat losgeld, vergeefs.

Politievirus in Nederland

Inmiddels zijn er vele varianten van gijzelingssoftware in omloop. In Nederland waart het ‘politievirus’ al enige tijd rond. Bij dit type virus wordt je computer zogenaamd door de politie geblokkeerd omdat je bijvoorbeeld illegale downloads of kinderporno op je computer zou hebben staan. Na het betalen van een boete zou je computer dan weer worden gedeblokkeerd.

De 'boete' bedraagt meestal zo'n honderd euro, al varieert dat bedrag per virus, waar er inmiddels verscheidene varianten van zijn. Volgens de politie betaalde in 2012 tien procent van de mensen die met een dergelijk virus te maken kreeg.

Golf van ransomware

Als virusbestrijder Sophos gelijk heeft mogen we onze borst natmaken en komt er een golf aan ransomware op ons af. Cybercriminelen werken namelijk op dit moment aan doe-het-zelf-pakketten voor gijzelingssoftware.

De opkomst van het maak-je-eigen-virus-programma is namelijk de andere trend die Sophos signaleert. Deze virus-bouwpakketten worden steeds vaker voor grof geld op de zwarte markt aangeboden.

Bijkomend voordeel van de bouwpakketten voor de cybercriminelen is dat hoe meer malware er is, hoe drukker de virusbestrijders het hebben. En dus is de kans ook groter dat jouw creatie door de mazen van het net slipt.

Lees ook

Zo halen criminelen je bankrekening leeg

Hoe sterk is je wachtwoord? Met deze tips maak je het criminelen moeilijk

Zó bescherm je je smartphone tegen malware

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl