De hulpdiensten hebben afgelopen nacht bijna twee keer zoveel alarmeringen verzonden via het P2000-netwerk als een jaar geleden.

Tussen oudejaarsdag 20.00 uur en nieuwjaarsochtend 02.00 uur stuurden de hulpdiensten 1736 keer een oproep uit, bijna 90 procent meer dan het aantal in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit gegevens van de website Alarmeringen.nl.

Via het P2000-netwerk worden politie, brandweer en ambulance opgeroepen bij incidenten. Het verkeer op dat digitale netwerk is live te volgen via Alarmeringen.nl.

Tussen middernacht en 09.00 uur zijn 2061 meldingen verzonden via P2000, bijna de helft meer dan de 1714 meldingen die de hulpdiensten vorig jaar in hetzelfde dagdeel uitstuurden. De cijfers wijzen erop dat de hulpdiensten het echt veel drukker hebben gehad dan vorig jaar, aldus Wilbert de Vries van Alarmeringen.nl.

Een overzicht van wat er in de grote steden gebeurde:


Politieman aangereden in Den Haag

Door een aanrijding op het Kaapseplein in Den Haag is een politieman zwaargewond geraakt. Agenten die in de buurt waren begonnen meteen met reanimeren. Daarna is de politieman met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

Het incident gebeurde rond 01.50 uur zondagmorgen. Over de toedracht is nog niets bekend. De 27-jarige bestuurster uit Den Haag is voor een verklaring meegenomen naar het bureau. Vooralsnog lijkt er van opzet geen sprake, aldus de politie.

Agenten werden rond het Kaapseplein in de Schilderswijk korte tijd door een groep omstanders bekogeld met vuurwerk en stenen. De Mobiele Eenheid was aanwezig om eventueel te kunnen optreden tegen relschoppers, maar ruim een uur na de aanrijding trok de ME zich terug nadat de rust was weergekeerd. Over de toestand van de politieman is nog niets bekend.


2017-01-01 01:16:59 ROTTERDAM - Een patient wordt tijdens Nieuwjaarsnacht binnengebracht in het oogziekenhuis in Rotterdam. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

Schietpartij in Rotterdam

Een dertienjarige jongen is in de Nieuwjaarsnacht gewond geraakt bij een schietpartij in Rotterdam. De schietpartij gebeurde rond 01.30 uur zondagmorgen aan de Terbregsehof in de Maasstad.

Het kind is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard en ernst van de verwondingen kan de politie nog geen mededelingen doen. Meteen na het incident is de recherche een onderzoek begonnen.

Ook over de reden van de schietpartij is nog niets bekend.


Minder autobranden in Utrecht

Het aantal autobranden in Utrecht lag deze oudejaarsnacht lager dan vorig jaar. Het aantal daalde van 37 vorig jaar, tot 24. Ook werden er minder raddraaiers opgepakt. In totaal ging het om twintig arrestaties, tien minder dan vorig jaar. Daarnaast hoefde de hulp van de brandweer minder vaak ingeschakeld te worden, maakte de gemeente Utrecht zondag bekend.

,,Er waren weliswaar minder autobranden, het zijn er nog steeds veel. Het gemak waarmee de daders zoiets lijken te doen is onvoorstelbaar'', zegt burgemeester Jan van Zanen. In een aantal gevallen kregen medewerkers van hulpdiensten zoals ambulancepersoneel te maken met geweld. De brandweer in Utrecht kwam in totaal 182 keer in actie, zeven keer minder dan het voorgaande jaar.


Rustig in Amsterdam

Tijdens oud en nieuw heeft de politie in Amsterdam 32 mensen aangehouden, acht minder dan de vorige jaarwisseling. Er waren elf incidenten waarbij politie, brandweer en een verkeersregelaar werden bestookt met zwaar vuurwerk. Dat heeft de gemeente Amsterdam zondag gemeld namens de hulpdiensten, de burgemeester en het Openbaar Ministerie.

De brandweer kwam in Amsterdam 132 keer in actie voor containerbranden. Grote branden waren er niet. Ambulances reden elf keer voor vuurwerkletsel, in totaal maakten ze 368 ritten. Dat waren er ongeveer evenveel als vorig jaar.


Rellen in Amersfoort

De Mobiele Eenheid (ME) is in Amersfoort tijdens de jaarwisseling uitgerukt nadat er ongeregeldheden uitbraken. Zo'n 30 jongeren zijn aangehouden.

Al voor middernacht werd de politie opgeroepen omdat er een auto in brand was gestoken. Daarna werd het steeds onrustiger en volgden er knokpartijen en vernielingen in de buurt van de straat Sextant, ten noorden van het centrum.


Spoor aan vernielingen in Vlissingen

Een groep jongeren in Vlissingen heeft tijdens de jaarwisseling een spoor aan vernielingen achtergelaten. De brandweer en politie werden door zeker 25 jongemannen met vuurwerk en stenen bekogeld, meldt de politie zondag.

Aan de Bloemenlaan werd een aantal auto’s in brand gestoken. Ook werden daar deuren en ramen van enkele woningen vernield, vuurwerk door brievenbussen gegooid en raakte een brandweerauto beschadigd. Daarnaast werden de ruiten van twee politieauto’s, waaronder een hondenauto, vernield. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Benadeelden worden verzocht bij de politie aangifte te doen.

Volgens een woordvoerster van de politie is er nog niemand gearresteerd. ,,We hebben de onruststokers niet meer kunnen traceren, maar het onderzoek loopt nog'', aldus de zegsvrouw. Volgens de politie was het geweld in Vlissingen veel ernstiger dan in voorgaande jaren.


Man uit Spijkenisse in nek gestoken

Een 31-jarige man uit Spijkenisse is op nieuwjaarsochtend bij zijn woning met een mes in zijn nek gestoken.

De bewoner merkte om ongeveer 07.00 uur dat een man buiten in de vensterbank van zijn woning zat. De man was kennelijk dronken, en daar zei het slachtoffer iets van. De dader pakte daarna een mes en stak de bewoner in zijn nek en ging er vandoor. De verdachte werd later bij de Zwanenhoek in Spijkenisse aangehouden en overgebracht naar een politiebureau.


Veertig aanhoudingen in Noord-Nederland

In de drie noordelijke provincies zijn tijdens de oudejaarsnacht veertig mensen gearresteerd. Ze werden opgepakt voor uiteenlopende zaken als brandstichting, vernieling en belediging. Een deel van de verdachten is met een proces-verbaal naar huis gestuurd, anderen zitten nog vast, meldt de politie Noord-Nederland.

In Elim (Drenthe) moest de ME eraan te pas komen om te zorgen dat de brandweer een brand kon blussen. Er was daar een bouwkeet in brand gevlogen. Een groep van zeventig jongeren bekogelde brandweer en politie met vuurwerk. Twee van hen zijn aangehouden.

Op een feest in een tent in Damwoude (Friesland) werden 27 mensen onwel nadat ze in aanraking waren gekomen met een prikkelende stof. Die was verspreid door een bezoeker met een spuitbus. De politie weet wie dat is geweest, maar heeft hem nog niet te pakken. De getroffen bezoekers kregen last van hun ogen en luchtwegen.

In Zeijen (Drenthe) werden vier jonge mannen aangehouden voor het in brand steken van een bierkeet. Het vuur sloeg over naar een schuur.

De brandweer in de provincie Groningen moest zeven keer uitrukken voor branden in woningen en gebouwen. Zo brandde in Finsterwolde een leegstaande woning volledig af. In Oldehove werd een aantal woningen ontruimd wegens een gaslekkage in een riool. Ook een pand van de Groningse studentenvereniging Albertus werd tijdelijk ontruimd, nadat er een vreemde lucht was waargenomen. In totaal moest de brandweer 140 keer uitrukken, vooral in de stad Groningen en Hoogezand-Sappemeer.