Het kabinet gaat het vaderverlof uitbreiden. Vaders hebben op dit moment twee dagen kraamverlof, maar daar komen drie onbetaalde dagen bij. De werkgever kan dat verlof niet weigeren.

Het kabinet is donderdag akkoord gegaan met dit plan van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Het kabinet breidt de verlofregelingen uit omdat mensen steeds meer zorgtaken hebben. Dat maakt het combineren van werk en zorg lastiger. Te veel mensen stoppen daardoor met werken of gaan korter werken, vindt het kabinet.

In het voorstel van Asscher zijn nog meer wijzigingen. Zo krijgt een vader voortaan het bevallingsverlof van de moeder als zij bij de geboorte van een kind overlijdt. Daardoor kan hij zorgen voor de pasgeborene in de eerste levensperiode. Volgens Asscher doet een dergelijke situatie zich gemiddeld 25 keer per jaar voor.

Ook wil het kabinet mensen die voor een zieke vriend of bekende zorgen recht geven op zorgverlof. Op dit moment kan iemand die mantelzorg verleent alleen verlof opnemen voor een zieke partner, kind of ouder. Asscher had al eerder aangekondigd dat hij dit zou gaan regelen.

Het recht op zorgverlof geldt bovendien straks voor alle vormen van zorg. Nu is er alleen recht op langdurig zorgverlof als het gaat om een levensbedreigende ziekte.

Daarnaast wil het kabinet de zwangerschapsregeling voor moeders met couveusekinderen verruimen. De tijd dat het kind in de couveuse ligt, wordt aan het zwangerschapsverlof toegevoegd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl