Nils Smedegaard Andersen, de nieuwe president-commissaris van AkzoNobel, heeft minder moeite met een eventuele overname dan zijn voorganger Antony Burgmans. De aanstelling van de Deen, die eerder onder meer bij A.P. Möller-Maersk en Carlsberg werkte, toont dan ook dat Akzo een opener koers vaart, menen analisten van ING.

Antony Burgmans kondigde eerder al zijn vertrek aankondigde bij het verf- en chemieconcern.

Hij kwam afgelopen jaar hard in aanvaring met enkele grote aandeelhouders van AkzoNobel. Die namen het hem zeer kwalijk dat hij weigerde in te gaan op diverse overnamevoorstellen van de Amerikaanse branchegenoot PPG Industries. De boze investeerders probeerden zelfs via de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam zijn vertrek af te dwingen.

Na een uitgebreid selectieproces, waarbij ook grote aandeelhouders zijn geraadpleegd, is de raad van commissarissen uitgekomen bij Andersen. Vicevoorzitter Byron Grote zegt in zijn nopjes te zijn met de Deen als kandidaat. ,,Hij heeft een schat aan relevante ervaring opgedaan tijdens een uitgebreide internationale carrière in de sectoren van consumptiegoederen, energie en scheepvaart.”

Afwijzing van overnamepogingen

Bij AkzoNobel hield vorig jaar ook bestuursvoorzitter Ton Büchner het al voor gezien, omdat hij voor de tweede keer sinds zijn aantreden in 2012 te kampen kreeg met gezondheidsproblemen. Hij werd opgevolgd door de Belg Thierry Vanlancker. Financieel directeur Maëlys Castella moest eveneens om gezondheidsredenen stoppen en werd vervangen door Maarten de Vries.

AkzoNobel heeft inmiddels zijn speciaalchemiedivisie verzelfstandigd en is bezig dat onderdeel te verkopen aan de hoogste bieder. De opbrengst wil het bedrijf grotendeels doorsluizen naar de aandeelhouders. Dat moet helpen de kou uit de lucht te halen na de afwijzing van de overnamepogingen door PPG.

Overigens gaat ING er niet van uit dat Akzo weer een overnameprooi wordt. De marktvorsers zien het Nederlandse verf- en chemiebedrijf eerder als overnemende partij van bijvoorbeeld Axalta. De kans dat het Amerikaanse PPG, dat vorig jaar verwoede pogingen deed om Akzo over te nemen, terugkeert, zien de ING-marktkenners als klein.

Lees ook op Business Insider

ING heeft een hold-advies met een koersdoel van 80 euro. Het aandeel Akzo staat maandag rond 09.40 uur 0,3 procent hoger op 76,56 euro.