De Nederlandse verzekeringsgroep Vivat stelt een nieuwe voorzitter aan bij de raad van commissarissen. Per 1 december neemt Maarten Dijkshoorn de plaats in van Jan Nooitgedagt, die zich volgens een persbericht gaat richten op zijn overige commissariaten.

Het vertrek van Nooitgedagt was min of meer afgesproken met de Chinese eigenaar van Vivat, het voormalige Reaal dat in 2015 door de staat werd verkocht aan financieel conglomeraat Anbang.

“Bij de transactie met Anbang is besproken dat Jan Nooitgedacht alleen tijdens de overgangsperiode zou aanblijven als voorzitter van de raad van commissarissen”, laat woordvoerster Elvira Bos weten aan Business Insider. “Nu het bedrijf in rustiger vaarwater zit, is het moment aangebroken voor een nieuwe voorzitter.”

Die nieuwe voorzitter wordt dus Maarten Dijkshoorn. Wat treft hij aan?

Bijna-failliete verzekeraar krabbelt op

Vivat staat er een stuk beter dan toen Nooitgedagt zich drie jaar geleden over het interne toezicht ging ontfermen. Na respectievelijk een reddingsoperatie van de Nederlandse staat, overname door een Chinese partij en bestuurlijke ruzie, lijkt de weg nu vrij te zijn voor groei.

Wat is er de afgelopen vier jaar allemaal gebeurd?

Vivat kwam vorig jaar in handen van het Chinese Anbang. Dit financiële conglomeraat nam de Nederlandse verzekeraar voor 1 euro over van de Nederlandse staat. Daarbij beloofde de nieuwe eigenaar de balans van Vivat te versterken met 1,3 miljard euro.

Nationalisatie SNS Reaal

Anbang kocht een zeker geen goed draaiend bedrijf. De staat werd in 2013 via een noodgreep eigenaar van het het voormalige SNS Reaal, nadat de bank-verzekeraar in de problemen was gekomen met zijn vastgoedtak Property Finance. REAAL, het verzekeringsgedeelte van SNS REAAL, ging zelfstandig verder onder de naam Vivat.

De overheid moest Vivat vóór 1 juli 2015 verkopen op last van de Europese Commissie, maar niemand wilde het hebben. De Nederlandse concurrent, ASR, was als enige kandidaat-koper afgehaakt.

Uit onderzoek van NRC eerder dit jaar blijkt dat het bestuur en het ministerie rekening hielden met het scenario dat Vivat de deuren moest sluiten. Als het Chinese Anbang zich niet op het laatste moment als redder had aangediend, had het zomaar eens afgelopen kunnen zijn met Vivat.

Topman weg na ruzie met Chinezen

Zonder slag of stoot ging de overgang naar de Chinese aandeelhouder echter niet. Gerard van Olphen, die door Jeroen Dijsselbloem na de nationalisatie was aangesteld om orde op zaken te stellen, zou in eerste instantie ook het nieuwe Vivat gaan leiden. Maar door een ruzie met de Chinese aandeelhouder, vertrok de Nederlandse topman al twee maanden na de overname.

De chief operations officer, Albert Bakker, ging ook weg - een half jaar na Van Olphen.

De Nederlandse bestuurders dachten dat zij met hun nieuwe eigenaar zouden gaan uitbreiden in Europa. Van uitbreiden was echter nog even geen sprake. Bovendien wilde de Chinezen meer inbreng hebben op het beleid van hun dochterbedrijf.

Reorganisatie bij Vivat

De vertrekkende RvC-voorzitter Jan Nooitgedagt blikte in het FD later terug op de bestuurlijke ruzie:

“Wij Nederlanders dachten dat we door konden gaan met ons eigen plan en met onze eigen mensen Dat wilden we graag en we dachten dat we het ook zo besproken was. We hebben onderschat wat de Chinezen in hun hoofd hadden. Zij zaten in de raad van bestuur, maar wilden hun eigen mensen ook op het niveau van de dagelijkse gang van zaken in de dochterbedrijven positioneren.”

De verzekeraar kondigde vlak na de overname door Anbang een reorganisatieplan van drie jaar aan. “Om de toekomst van VIVAT veilig te stellen zijn kostenreducties noodzakelijk,” aldus het persbericht destijds. “Dit gaat helaas gepaard met het vervallen van naar verwachting 900 tot 1200 arbeidsplaatsen in de komende drie jaar.” Dit komt neer op ongeveer een derde van het werknemersbestand.

Vivat liep volgens het bericht achter op concurrenten. Zo liggen de kosten ongeveer 30 procent hoger dan bij vergelijkbare verzekeraars.

Vivat klaar voor overnames

Deze reorganisatie blijkt nu sneller te gaan dan verwacht. “De duur van de reorganisatie is teruggebracht naar tien maanden - iedere medewerker heeft dit jaar nog duidelijkheid over zijn of haar functie,” aldus Vivat-woordvoerster Bos tegenover Business Insider.

Het lijkt daarnaast een stuk beter te gaan met het bedrijf dan een jaar geleden. Uit de halfjaarcijfers die in augustus werden gepubliceerd bleek dat de verzekeraar in de eerste zes maanden van dit jaar 578 miljoen euro winst maakte, tegenover 53 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Daarnaast groeide de Solvency II-ratio van 160% tegen het einde van 2015 naar 182% afgelopen zomer.

Maarten Dijkshoorn krijgt als toekomstig president-commissaris een andere taak mee dan zijn voorganger. Volgens woordvoerster Elvira Bos kan de blik volgend jaar worden gericht op groeien in plaats van overleven.

Maandagochtend zinspeelde topman Ron van Oijen bij een uitzending van BNR Nieuwsradio al op mogelijke overnames van concurrenten.