Deutsche bank is dit weekend officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het derivatenschandaal bij de Italiaanse Banco Monte dei Paschi di Siena. Daarmee heeft het geplaagde financiële concern er weer een nieuwe kopzorg bij.

Een rechter in Milaan heeft het verzoek van de Italiaanse justitie om een strafzaak in gang te zetten tegen Deutsche Bank, een medewerker van het concern en vijf oud-bestuurders, toegewezen. Ook enkele oud-bestuurders van de Japanse zakenbank Nomura en Monte dei Paschi zelf moeten voor de rechter verschijnen.

Bij Monte dei Paschi, de oudste bank ter wereld, zouden tussen 2008 en 2012 via ingewikkelde financiële constructies forse verliezen zijn gemaskeerd. Volgens de aanklagers hebben de andere twee banken de Italianen geholpen om dat doen. Woordvoerders van Deutsche Bank en Monte dei Paschi wilden niet inhoudelijk reageren. Nomura verklaarde via een advocaat onschuldig te zijn.

Miljardenboetes

Deutsche Bank is een van de belangrijkste financiële concerns ter wereld, maar staat zwaar onder druk door dreigende miljardenboetes en een reeks onopgeloste problemen uit het verleden. Dit zorgde de afgelopen week ook voor veel onrust op de beurzen. Beleggers waren zelfs bang dat de problemen bij de grootste bank van Duitsland zouden overslaan naar andere banken en een wereldwijde bankencrisis zouden veroorzaken.

Die vrees werd vrijdag echter voor een deel weggenomen toen een gerucht naar buiten kwam dat Deutsche Bank dicht bij een voor de bank zeer gunstige schikking zou zijn met de Amerikaanse justitie. Daardoor ging het aandeel Deutsche Bank, dat dit jaar bijna in waarde is gehalveerd, uiteindelijk met een flinke plus het weekend in.

Ook Monte dei Paschi staat er de laatste tijd niet goed voor. De bank zag dit jaar ruim vier vijfde van zijn beurswaarde verdampen door de zorgen over zijn toekomst. Om er weer bovenop te komen, proberen de Italianen miljarden aan nieuw kapitaal op te halen en slechte leningen te verkopen.