COLUMN – Staat de bitcoin aan de vooravond van een nieuwe koersspurt? Over ongeveer een week krijgen handelaren van de grote Amerikaanse zakenbanken hun bonus over het goede beursjaar 2017.

Verschillende bitcoingoeroes voorspellen dat een groot deel van dat geld zijn weg vindt naar virtuele valuta’s. Of het echt zover komt, valt nog te bezien.

De ervaring leert dat hoge bonussen vooral goed nieuws zijn voor verkopers van luxeartikelen, zoals sportwagens. Voorlopig is de bitcoinkoers vooral een speelbal van allerlei andere gebeurtenissen, zoals een Chinese aanpak van bitcoinbedrijven en nieuwe regelgeving in Zuid-Korea.

Bitcoin winnen kost veel stroom

Nieuwe bitcoins worden gemaakt doordat mensen en bedrijven een programma op hun computer laten draaien. Met dat programma wordt onder meer de handel in de munt in goede banen geleid. Eigenlijk ruilen partijen zo computerkracht voor een heel klein beetje bitcoin.

In China is de bitcoinwinning echter zo populair dat de elektriciteitsvoorziening in sommige steden tekortschiet. Daarom heeft het land plannen ontvouwen om de bitcoinproductie heel sterk aan banden te gaan leggen.

Strengere regels voor handel

Voordat handelaren het bericht goed op zich konden laten inwerken, kwam het nieuws naar buiten dat Zuid-Korea de regelgeving voor virtuele valuta’s aanpast. Het land wil anonieme rekeningen verbieden en toezichthouders de mogelijkheid geven om handelsplatformen te sluiten.

Bitcoin en vergelijkbare munten zijn heel populair in Zuid-Korea. Het vooruitzicht dat het daar waarschijnlijk lastiger wordt om in deze munten te handelen.

Inspelen op koersdaling lastig en uitvoering orders traag

De grote prijsschommelingen spelen een grote rol bij de populariteit van de bitcoin. Als je een beetje geluk hebt, haal je binnen een paar dagen een rendement dat veel en veel hoger ligt dan de huidige spaarrente van 0,1 procent.

Er kleven echter een paar grote nadelen aan de bitcoinhandel. De meeste mensen kiezen ervoor om in de munt te handelen via een digitale wallet. Daarmee is het alleen maar mogelijk om positie te kiezen voor een verdere stijging door bitcoins te kopen. Bovendien moet je vaak maar afwachten of je order ook echt wordt uitgevoerd.

Echte valutahandel

Wie het toch leuk vindt om via valutahandel wat geld te verdienen, kan beter kiezen voor gewone valuta’s. Daarin is zoveel handel dat je razendsnel weet of een transactie is uitgevoerd en tegen welke prijs dat is gebeurd. Het is daarnaast een stuk makkelijker om positie te kiezen voor prijsdalingen van een bepaalde munt.

Het is gebruikelijk om via een hefboom in valuta’s te handelen. Een stijging van de euro van 1,20 dollar naar 1,21 dollar kan zo hetzelfde rendement opleveren als wanneer een bitcoin van 14.000 dollar naar 15.000 dollar gaat.

Ten slotte is het natuurlijk heel erg leuk om in het café te vertellen dat je flink verdiend hebt aan de yen, terwijl je borrelgenoten allemaal de waarde van hun bitcoins zagen dalen van bijna 20.000 dollar naar minder dan 15.000 dollar.

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.