Het nieuwe kabinet gaat de hypotheekrenteaftrek flink verlagen, meldt De Telegraaf.

Vroeger was alleen maar het H-woord laten vallen al bijna politieke zelfmoord, maar Rutte III zet vanaf 2020 echt het mes in de aftrek. In vier stappen van drie procent wordt de aftrek beperkt tot het lage tarief van de vlaktaks, die de nieuwe coalitie in wil voeren.

De hypotheekrenteaftrek wordt momenteel al afgebouwd, met een half procent per jaar. Waar de aftrek eerst 52 procent bedroeg, moet dat uiteindelijk uitkomen op 38 procent. Het tempo gaat vanaf 2020 dus flink omhoog, naar 3 procent per jaar.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de versnelde beperking ‘budgetneutraal’ invoeren en gaan daarom ook het eigenwoningforfait flink verlagen, schrijft De Telegraaf. Dat eigenwoningforfait wordt via de belastingaanslag opgelegd en zal huizenbezitters vanaf 2020 compenseren voor de verminderde hypotheekrenteaftrek.

Eerder op deze donderdagavond werd ook al bekend dat Rutte III de belasting voor bedrijven fors wil verlagen. De vennootschapsbelasting gaat volgens RTL Nieuws omlaag van 25 procent naar 21 procent en over de eerste 200.000 euro winst hoeft voortaan geen 20 procent, maar 16 procent belasting te worden betaald.

Het nieuwe regeerakkoord wordt dinsdag bijna zeven maanden na de verkiezingen gepresenteerd, meldt radiozender BNR. Twee dagen later volgt dan na een 'leespauze' op woensdag een debat met de Tweede Kamer.

LEES OOK: Deze Groningse ‘vrek’ bespaart € 6.000 per jaar door op kleine dingen te letten