“De Europese Unie is in mijn ogen het belangrijkste project van de eeuw. Als voorzitter heb ik geprobeerd bij te dragen aan de zichtbaarheid en democratische invloed van het Europees Parlement. Het was een eer.”

Dat zei Martin Schulz donderdag in Brussel bij de officiële aankondiging van zijn vertrek als parlementsvoorzitter.

De 60-jarige Duitse sociaaldemocraat wordt lijsttrekker voor de SPD in de staat Noordrijn-Westfalen voor de verkiezingen in de herfst van 2017, zo bevestigde hij eerdere geruchten. Schulz repte met geen woord over ambities om bondskanselier of minister van Buitenlandse Zaken te worden.

Zijn vertrek in januari zet de deur open voor een nieuw gevecht om de hoogste posten in Brussel. Volgens afspraken moet zijn opvolger iemand zijn uit de fractie van christendemocraten, de Europese Volkspartij (EVP). De leider van de EVP, Manfred Weber, zei in Straatsburg dat de groep in december beslist over de kandidatuur.

Als de EVP inderdaad de nieuwe voorzitter levert, dan zouden de drie belangrijkste EU-instellingen door christendemocraten worden geleid.Ook de voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, en de Poolse ‘EU-president’ Donald Tusk zijn lid van de EVP-familie.

Om dit volgens sommigen ondenkbare scenario te vermijden, zou een liberaal als de oud-premier van België Guy Verhofstadt met de hoge functie aan de haal kunnen gaan.

Esther de Lange, CDA-delegatieleider en vicevoorzitter van de EVP "verwelkomt" het besluit van Schulz. "Na twee mandaten van 2,5 jaar is het tijd voor vernieuwing", zegt ze.