De eerste paar dagen van een nieuwe baan kunnen behoorlijk overdonderend zijn, maar soms ook wat saai.

Waarschijnlijk heb je nog geen opdrachten gekregen waar je echt je tanden in kan zetten. Daardoor kan het zomaar gebeuren dat je duimen zit te draaien achter je bureau en elke 30 seconden je inbox aan het refreshen bent, terwijl je wacht op de volgende vergadering.

Maar Libby Leffler pakt het heel anders aan op een nieuwe werkplek.

Leffler is een oud-medewerker van Google en een voormalig manager bij Facebook. Inmiddels werkt ze als bestuurder bij financieel dienstverlener SoFi. Ze vertelt aan Business Insider dat je, als je begint aan een nieuwe baan, gelijk moet zorgen dat jouw eigen doelen overeenkomen met die van je leidinggevende.

Volgens Leffler kan je dat als volgt brengen: “Hier moeten we ons als het aan mij ligt op concentreren de komende maanden. Komt dat overeen met jouw verwachtingen?”

Als jullie niet helemaal op één lijn zitten, dan kan je je doelen bijstellen of samen andere doelen formuleren, zegt Leffler.

Vraag naar de doelen van je baas

Op de Amerikaanse banensite The Muse komt Lea McLeod met een aantal varianten van die vraag. Zo zou je aan je baas kunnen vragen: “Wat is het belangrijkste dat je wil bereiken in je huidige rol?” Op die manier krijg je een goed beeld van de prioriteiten van je baas en daardoor ook van wat je eigen prioriteiten zouden moeten zijn.

Lees ook op Business Insider

Je zou ook kunnen vragen “Wat is het belangrijkste waar jouw baas zich druk om maakt?” McLeod stelt dat deze vraag je helpt om erachter te komen hoe jij en je team in het grotere plaatje passen.

Het doel van het stellen van dergelijke vragen aan je manager is tweeledig. Je wil weten hoe jij het bedrijf het best van dienst kan zijn, maar tegelijk vraag je volgens Leffler eigenlijk: “Hoe kan ik de door jouw gewenste doelstellingen bereiken in de komende periode zodat ik in aanmerking kan komen voor een promotie, een loonsverhoging of meer verantwoordelijkheden?”

LEES OOK: Solliciteren kan voor introverte types best moeilijk zijn – met deze 3 tips krijg je toch die baan