Op de cryptomarkt is een race gaande tussen platforms die concurreren op de snelheid waarmee transacties worden verwerkt. Cryptoplatforms maken gebruik van zogenoemde blockchains, ofwel digitale logboeken waarop alle transacties worden vastgelegd. De technische opzet van een blockchain bepaalt mede hoeveel transacties er per seconde kunnen worden verwerkt.

Zo is het Ethereum-platform overgegaan op een nieuwe manier van het goedkeuren van transacties. Dat moet niet alleen het energieverbruik drastisch verlagen, maar ook de transactiesnelheid verhogen.

Er zijn echter legio startups die een sneller alternatief willen bieden voor Ethereum. Deze week ging een nieuw platform live, genaamd Aptos. Dat is opgezet door ex-medewerkers van techreus Meta.

Aptos is een blockchain die beloofde sneller te zijn dan onder meer het rivaliserende Solana-platform. Maar dat lijkt vooralsnog tegen te vallen, meldt de site Coindesk dinsdag.

De belofte van Aptos was dat het netwerk tot 160.000 transacties per seconde zou kunnen verwerken. Het platform vergaarde tientallen miljoenen dollar aan investeringen. Maar na de lancering is de vraag of Aptos de beloften waar weet te maken.

Zo blijkt uit gebruiksdata dat op de eerste dag vier transacties per seconde werden uitgevoerd, aldus Coindesk. Een groot deel van deze transacties zijn volgens crypto-experts geen transacties maar onderhoudsberichten van validators.

Het team achter Aptos reageerde door te stellen dat de getoonde snelheid “functie is van de netwerkactiviteit”. Volgens hen was de activering van het mainnet pas een paar uur eerder ingezet en waren er daardoor nog geen gebruikerstransacties. Volgens Aptos zijn die er pas vanaf woensdag.

Forse investeringen om transactiesnelheid crypto te vergroten

De situatie rond Aptos past in een groter plaatje: om de onderliggende blockchaintechnologie van de cryptomarkt echt te laten opschalen, moet de digitale infrastructuur die transacties mogelijk maakt verbeterd worden. Investeerders strooien daarbij met honderden miljoenen dollars om nieuwe initiatieven zoals Aptos te steunen.

Zo haalde het bedrijf in de Serie A investeringsronde een bedrag van 150 miljoen dollar op, dankzij investeerders als Jump Capital, FTX en a16z. Cryptoplatform Solana heeft dit jaar ook geld opgehaald om de bestaande blockchain te verbeteren

Intussen werkt Ethereum aan een Ethereum 2.0 versie: die zou verwerkingssnelheden tot 100.000 transacties per seconde moeten gaan halen.

LEES OOK: Solana keldert meer dan 10% door wéér een uitval van het netwerk – ook andere cryptomunten krijgen klappen