Nieuwbouwprojecten gaan steeds vaker niet door, omdat gedurende de verkoopperiode de hypotheekeisen strenger worden.

Dat stelde Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, donderdag bij de presentatie van de ontwikkelingen op de woningmarkt in het eerste kwartaal van dit jaar.

Projectontwikkelaars gaan vaak pas bouwen als een bepaald percentage, meestal 70 procent, van de geplande woningen in project zijn verkocht.

Het duurt soms lang voordat voldoende woningen verkocht zijn om met de bouw te starten. De projectontwikkelaar vraagt dan aan degenen die al een woning hadden willen kopen, of ze nog een paar maanden kunnen wachten tot er meer woningen zijn verkocht. Maar juist die kopers haken de laatste tijd vaak af. Niet omdat ze zo lang moeten wachten, maar omdat in de tussentijd de hypotheekeisen zijn aangescherpt.

“Inperking van de leencapaciteit leidt tot opschorten van bouwprojecten. Mensen krijgen de hypotheeklening die ze eerst hadden gekregen, niet meer”, aldus Hukker. Banken trekken eerdere aanbiedingen terug.

Over hoeveel bouwprojecten het gaat, weet Hukker niet. "Maar uit mijn eigen praktijk ken ik een project in Nieuwkoop van 30 woningen, waarvan zes mensen alsnog moesten afhaken. Ze kregen van de bank te horen dat de rente omhoog ging, ze kwamen niet meer in aanmerking voor NHG en konden minder lenen."

Regels rond minder lenen, lagere NHG-grens

De regels voor het krijgen van een hypotheekleningworden steeds strenger. In 2011 mocht iemand nog een hypotheek afsluiten ter hoogte van 106 procent van de waarde van de woning. In 2014 is dat 104 procent en dit percentage wordt verder afgebouwd tot 100 procent in 2018.

Daarnaast worden regels rond de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) strenger. Wie een hypotheek afsluit met NHG-garantie is in veel gevallen verzekerd als hij bij gedwongen verkoop met een restschuld blijft zitten. Om die reden verstrekken banken graag een dergelijke hypotheek. Het risico dat de schuld niet wordt terugbetaald, wordt immers kleiner. Voor degene die de hypotheek afsluit, heeft het ook een voordeel: de rente is vaak 0,5 procentpunt later.

Ook op dit moment worden er nog steeds veel hypotheken met NHG verstrekt, maar dat aantal zal snel gaan dalen. De grens van de NHG wordt per 1 juli 2014 verlaagd van 290.000 euro naar 265.000 euro.

Lees ook

Eerste kwartaal 2014: dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl