Het is slecht gesteld met het aanbod van nieuwbouwhuizen. Al zes kwartalen op rij daalt het aantal afgegeven bouwvergunningen en zijn er minder kopers door de ongekend hoge prijzen, blijkt uit de monitor koopwoningen van de TU Delft waar het AD over bericht.

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er 22 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht dan een kwartaal eerder. Ook zijn er minder huizen opgeleverd: 6.600 tegen 8.500 in het eerste kwartaal.

De prijs van een nieuwbouwwoning is ook niet mis. Gemiddeld ligt die op 375.000 euro. Dat is 10 procent meer dan een jaar geleden. Voor veel groepen is zo’n bedrag veel te hoog.

En om de situatie nog wat vervelender te maken, sluit het aanbod van huizen lang niet altijd aan op de behoeften in de markt. Het nieuwbouwaanbod bestaat voor een groot deel uit luxe appartementen of dure woningen, terwijl er ook genoeg mensen op zoek zijn naar een betaalbare rijtjeswoning.

“Er is een mismatch tussen wat mensen kunnen betalen en wat er wordt gebouwd. Er wordt nu vooral gebouwd voor het hogere segment”, zegt Jannes van Loon van de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) tegen de krant.

Ook woningmarktdeskundige Peter Boelhouwer geeft aan dat hij zich zorgen maakt. "De situatie is nu al zorgwekkend en dan zijn de gevolgen van de stikstofdiscussie nog niet eens meegenomen", zegt hij.

Huizenprijzen van bestaande bouw

De problemen in de nieuwbouwmarkt werken ook door in de markt voor bestaande bouw, blijkt uit het rapport. In de Randstad zitten de prijzen nog steeds in de lift, maar ook in provincies als Groningen, Drenthe en Overijssel is de stijging van de huizenprijs relatief fors.

Toch heeft de consument nog steeds vertrouwen in de woningmarkt. Uit een recent onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt zelfs dat het vertrouwen licht gestegen is, wellicht door de stijgende prijzen en lage hypotheekrente.

Boelhouwer denkt daarom dat het verstandig is om meer huizen bij te bouwen, zodat mensen vertrouwen houden in de markt. "En bouw niet alleen heel dure huizen, maar ook betaalbare huizen", zegt hij tegen het AD. De NVB ziet dat echter niet zo snel gebeuren door het gebrek aan bouwlocaties en personeel, de zwaardere duurzaamheidseisen en de stikstofregels.

Lees meer over de huizenmarkt en hypotheken: