De markt voor nieuwbouw koopwoningen lijkt zich voorzichtig te herstellen van de crisis. In de eerste 6 maanden van dit jaar zijn aanzienlijk meer woningen verkocht dan in de voorgaande jaren.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de branchevereniging van projectontwikkelaars Neprom.

Het aantal verkochte nieuwbouwhuizen lag in het eerste kwartaal met 4890 ruim boven het niveau van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De voorlopige cijfers voor het tweede kwartaal van dit jaar laten een stijging naar net boven de 5000 zien.

(klik voor vergroting)

nieuwbouwhuizen

"Wij verwachten dat het aantal verkochte nieuwbouwhuizen over heel 2014 op ruim 20.000 uitkomt, tegen 13.500 over 2013 en 15.000 in 2012. Kortom, een behoorlijk herstel waarbij we moeten bedenken dat we uit een diep dal komen'', zegt Neprom-voorzitter Wienke Bodewes.

"Op dit moment worden vooral relatief goedkope starterswoningen verkocht, maar ik verwacht dat binnenkort ook het middensegment verder aan zal trekken'', aldus Bodewes. "Ook wat dat betreft volgt de nieuwbouw met enige vertraging het herstel van de markt van bestaande koopwoningen.''

Regionale verschillen

De regionale verschillen zijn wel groot. In de provincie Groningen is de woningmarkt er het slechtst aan toe. Het aantal verkopen ligt daar ruim 80 procent lager dan voor de crisis. In Limburg, Friesland en Drenthe is de markt ook hard onderuit gegaan. In deze provincies liggen de verkopen op 20 tot 25 procent van het niveau van net voor de crisis. De provincies Gelderland en Noord-Brabant en de Randstad scoren nog het beste.

nieuwbouwhuizen2

Gemiddeld genomen ligt het aantal verkopen nog ongeveer 50 procent onder het niveau dat voor de crisis gebruikelijk was.

De prijzen in de nieuwbouw fluctueren sterk, maar van een verdere daling lijkt geen sprake, zegt de brancheorganisatie. Het prijsniveau van verkochte nieuwbouwwoningen ligt zo'n 20 procent boven dat van verkochte bestaande woningen. Dat verschil is vooral te verklaren in het kwaliteitsverschil, volgens Neprom.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl