Afgelopen weekend dook het bericht op via Griekse media: Warren Buffett zou met een Italiaanse vastgoedondernemer het eilandje Agios Thomas voor de kust van Piraeus hebben gekocht. Vraagprijs: 18,5 miljoen dollar.

Maar maandag kwam de ontkenning van Buffetts kantoor in Nebraska. Op de vraag van de lokale nieuwssite Omaha.com of het bericht klopte, was het antwoord simpelweg ‘nee’.

Het was desondanks ideale publiciteit voor de Grieken: als ’s wereld beste investeerder, bekend om zijn goede gevoel voor timing, brood ziet in Griekenland, moeten anderen wel volgen.

Maar vast staat dat Amerikaanse sterren belangstelling krijgen voor een Grieks lapje grond waar ze, ongestoord door paparazzi, kunnen genieten van het goede leven.

Angelina Jolie en Brad Pitt zouden het nu nog onbebouwde eilandje Gaia willen kopen, waar je maximaal 6 villa’s op mag zetten. Handig voor hen en hun zes kinderen. De vraagprijs, zo’n 4,6 miljoen dollar, is geen probleem, zeker niet nu hun huis in New Orleans voor 6,5 miljoen dollar te koop staat.

Johnny Depp heeft al een eilandje gekocht, melden Griekse media. Het zou gaan om Strongyli, een eilandje dicht bij de Turkse kust, dat zo'n 4 miljoen euro zou hebben gekost.

Koning Willem-Alexander was de sterren voor. Hij kocht in 2012 voor een onbekend bedrag een vakantiehuis op de Peloponnesus. Geen eilandje dus. Nadeel is dan dat je buren hebt. Vorig jaar werd bekend dat de Nederlandse staat de 461.000 euro betaalt aan een buurvrouw om 2 stukjes grond voor 30 jaar te pachten. Op die grond kan nu een hek worden gezet.

Zelf belangstelling voor een Grieks eiland? Op privateislands.com staan er diverse te koop - inclusief Gaia en Agios Thomas. Maar wees er snel bij. Wees alleen wel voorbereid op de Griekse bureaucratie. Bouwvergunningen voor huizen of een aanlegsteiger willen nog wel eens wat jaren duren. Tenzij alles, dankzij de deal met de EU, nu anders wordt.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl