Een van de eerste voorbeelden van hoe volatiel de bitcoin is, vond plaats eind 2013.

Toen steeg de prijs in korte prijs gigantisch: van 150 dollar naar 1.000 dollar.

Nieuw onderzoek laat nu zien dat die prijsstijging waarschijnlijk te danken is aan een aantal neppe transacties die zijn gedaan door één of twee grote spelers.

TechCrunch schrijft dat de frauduleuze acties aan het licht kwamen door een onderzoek genaamd Price Manipulation in the Bitcoin Ecosystem, gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Monetary Economics.

De auteurs, Neil Gandal, JT Hamrick, Tyler Moore en Tali Oberman, keken specifiek naar de transacties die plaatsvonden op het beruchte ruilbeurs Mt. Gox.

Gestolen bitcoin bij Mt. Gox

Eind 2013 werd meer dan 70 procent van alle bitcoin-transacties gedaan op Mt. Gox. Tegen april 2014 was het platform de nek omgedraaid, na beschuldigingen van hacken en duizenden gestolen bitcoins.

"Deze studie onderzoekt en analyseert de impact van verdachte verhandelingen op de bitcoinruilbeurs Mt. Gox. Hier werd waarschijnlijk zo'n 600.000 bitcoin, vandaag de dag ongeveer 188 miljoen dollar waard, frauduleus verkregen", schrijven ze.

Volgens de onderzoekers waren er twee bots - genaamd Markus en Willy - verantwoordelijk voor het opdrijven van de prijzen, hoewel ze niet de eigenaar waren van de bitcoins waarin ze handelden. Het toegenomen handelsvolume bleek een enorm effect te hebben op de marktwaarde van bitcoin:

"Gebaseerd op een grondige analyse met uitgebreide robuustheidscontroles, laat het document zien dat de verdachte handelsactiviteit waarschijnlijk de ongekende piek in de dollar-bitcoin-wisselkoers veroorzaakte eind 2013, toen de koers in twee maanden steeg van ongeveer 150 dollar naar meer dan 1.000 dollar."

Doordat ze het transactievolume hadden opgedreven, hadden de bots de kans om de bitcoinprijs te manipuleren - en zo miljoenen dollars te verdienen. Het handelsplatform Mt. Gox zelf maakte zich geen zorgen, aangezien het nog altijd profiteerde van de toegenomen transactiekosten.

Waarschuwing cryptomunten

In het onderzoek klinkt een waarschuwing van de onderzoekers voor de hedendaagse cryptomunten door, gezien de explosie aan nieuwe munten die handelen in dunne, illiquide markten. De auteurs: "Het aantal cryptomunten is gegroeid van 80 in onze onderzochte periode, naar 843 vandaag de dag. Veel van deze markten zijn dun en onderhevig aan prijsmanipulatie."

Inmiddels zijn er volgens Coinmarketcap.com al meer dan 1.400 cryptomunten.

Als je hier naar kijkt, "dan is het belangrijk om te begrijpen hoe gevoelig cryptomunten voor manipulatie zijn. Onze studie biedt een eerste onderzoek."

De bevindingen tonen aan dat een gebrek aan regulering van platformen voor het verhandelen van cryptomunten kan leiden tot ongewenste zaken. Het is een concept dat in tegenspraak is met het standpunt van veel voorstanders van cryptomunten. Zij omarmen het idee van digitaal geld dat buiten banken en overheden om kan worden verhandeld.

Het onderzoek doet een flinke duit in het zakje van de belangrijkste kwestie waar crypto's mee te maken hebben: hoe de markt omgaat met mondiale regelgevende instanties - van belastingautoriteiten tot traditionele beurzen - zal een belangrijke rol spelen in de waarde van cryptomunten op de lange termijn.

Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Australia

LEES OOK: Een beursexpert geeft 5 tips voor hoe je ‘verborgen pareltjes’ onder de cryptomunten kunt spotten