Bestaande gebouwen met verouderde installaties scoren vreselijk slecht op duurzaamheid. Maar duurzaam renoveren kan, schrijft Siebe Schootstra van Energie Vastgoed.

De bestaande voorraad van bedrijfsgebouwen zal voor het overgrote deel over dertig jaren nog steeds in gebruik zijn. Maar veel van die gebouwen zijn verre van duurzaam, met een slechte energieprestatie, een ongezond binnenklimaat en verborgen kosten voor achterstallig onderhoud. Ingrijpend renoveren is dan een oplossing.

1. De laagst mogelijke energielasten

Door verbeterde isolatie en het toepassen van de laatste technieken voor verwarming, luchtbehandeling en verlichting, gekoppeld aan lokale opwekking met zon en wind, kan een energiepositief gebouw gerealiseerd worden. Dit geeft de laagst mogelijke energierekening en het overschot aan elektriciteit kan geleverd worden aan bewoners in de buurt.

2. Gezond binnenklimaat
Moderne installaties maken gebouwen prettiger om in te verblijven. Het effect van frisse lucht, goede verlichting en lage geluidniveau’s draagt bij aan een positieve werkbeleving. Een gezond binnenklimaat verhoogt de arbeidsproductiviteit en verlaagt het ziekteverzuim. Investeren in klimaatbeheersing loont.

3. Flexibel en toekomstbestendig

Bij renovatie kan een gebouw opnieuw ingericht worden, liefst zo flexibel mogelijk. Dit vereenvoudigt de aanpassing van het gebouw aan de wensen van de gebruikers. Een flexibel gebouw is toekomstbestendig en gaat langer mee, zonder de noodzaak van opnieuw een ingrijpende renovatie.

4. Waardevermeerdering
Een duurzaam gebouw is in potentie méér waard; het laat zich makkelijker verhuren, bovendien tegen een hogere huuropbrengst. Maar wellicht belangrijker: vastgoedinvesteerders willen zekerheid en kiezen daarom steeds vaker voor vastgoed dat scoort op duurzaamheid. De Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) laat dat zien.

5. Exploitatieneutraal verduurzamen

Investeren in duurzaamheid kost geld, veel geld. Maar als bovengenoemde voordelen meegenomen worden in de exploitatiebegroting, wordt zelfs een grote investering haalbaar. Ten opzichte van de bestaande, oude situatie, is ‘exploitatieneutraal’ verduurzamen mogelijk.

Lees ook op Energiebusiness.nl en Energievastgoed.nl

Bloeikas Amsterdam RAI uitergeroepen tot 'Vernufteling 2015'

Kaartenhuis energielabel wankelt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl