Proctor en Gamble komt met een apparaat van 375 euro dat kleding in tien minuten opfrist. Is er een markt voor?

Je hebt één van je mooie pakken aangehad naar een feestje. Het is wat gekreukt en ruikt een beetje naar…tja, feestje. Maar het hoeft nou ook weer niet naar de stomerij. Wat te doen?

Senseo op stomerijgebied

P&G hoopt dat je voor 375 euro een Swash aanschaft, schrijft de Wall Street Journal. Het apparaat, dat eruit ziet als een smalle kast, is een soort Senseo op stomerijgebied. Het werd door de wasmiddelenfabrikant ontwikkeld in samenwerking met Whirlpool.

De Swash werkt zo: je hangt je kleding erin, doet er een pad in, en het apparaat sprayt je kleding tien minuten lang met een soort gel. Daardoor worden de vezels bevochtigd, waardoor kreukels en geurtjes verdwijnen. De Swash kan geen vlekken verwijderen, dus af en toe blijft de gang naar de stomerij nodig. Maar gebruikers kunnen tijd en geld besparen aan wassen, denkt P&G.

Doelgroep houdt van mode

De doelgroep van Swash zijn mannen en vrouwen met een ruim budget die van mode houden. In hun kast hangen mooie kleren die veel onderhoud vereisen, zoals dure truien, shirtjes met applicaties en dure jeans. Volgens Mike Grieff, directeur onderzoek en ontwikkeling van P&G vallen daar ook mensen onder met een “mooie maar beperkte” garderobe – mensen die vaak hetzelfde moeten aantrekken dus.

Dat grote budget is ook wel nodig – niet alleen het apparaat is aan de prijs, de pads die er in moeten kosten 5,20 euro voor 12. Eén pad per ‘wasbeurt’. De introductie van de Swash is opmerkelijk, omdat P&G net heeft aangekondigd de helft van zijn merken de deur uit te doen. Het bedrijf moet daardoor sneller kunnen groeien.

In een douchebeurt moet het klaar zijn

De grootste uitdaging bij de ontwikkeling van de Swash was om het procedé in 10 minuten af te ronden - de tijd die de doelgroep naar eigen zeggen nodig heeft om te douchen. Je hoeft de Swash niet aan te sluiten op de waterleiding. Hij is zo vormgegeven dat je hem in je slaapkamer zou kunnen zetten.

Grieff vergelijkt het apparaat zelf met een magnetron. "Je kunt geen kerstdiner maken met een magnetron, toch? Maar je kunt wel veel met een magnetron doen wat je niet met een fornuis of oven kunt doen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl