Wiens brood met eet, diens woord men spreekt. Dat spreekwoord was tot nu toe van toepassing op huizensite Funda.nl, eigendom van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Woningen van de eigen makelaars werden steevast hoger getoond in de resultaten. Maar dat zal vanaf november niet meer zo zijn.

Dat meldt NRC Next (via Blendle) op basis van een intern document dat de krant in handen heeft.

De huizensite, met elke maand bijna 30 miljoen bezoeken, is praktisch monopolist als het aankomt op het zoeken naar koopwoningen op internet. Dat is erg vervelend voor makelaars die niet bij de NVM zijn aangesloten, want de woningen die zij verkopen, zijn zodoende veel moeilijker aan de man te brengen.

Volgens NRC Next wordt de site volgende maand vernieuwd en komt dan ook een einde aan de voorkeursbehandeling van de NVM-makelaars. Voortaan worden de huizen alleen nog geselecteerd op basis van de zoekcriteria van de huizenzoeker zelf.

De directeur van VBO-makelaars Hans van der Ploeg, reageert nogal sceptisch tegen de krant. VBO heeft ongeveer 1.000 leden is na de NVM (circa 5.000 leden) de tweede makelaarsclub van Nederland. Hij benadrukt dat zijn leden meer betalen dan NVM-leden en ook geen gebruik mogen maken van bepaalde functies van de site.

Oops! We could not locate your form.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl