De Franse President François Hollande komt maandag op bezoek in Nederland, dat andere land in de eurozone dat maar niet uit de crisis wil komen. Sterker nog, Nederland staat er op een aantal belangrijke punten slechter voor dan Frankrijk.

Frankrijk is de zieke man van Europa. De arbeidsmarkt is te star, de overheidssector te groot en de economie groeit er amper. Tenminste, dat is de algemene opinie onder veel niet-Franse economen. Zo omschreef het Engelse weekblad The Economist Frankrijk als ‘De tijdbom in het hart van Europa’ en kopte Newsweek boven een artikel ‘De val van Frankrijk. Hoe de haan een struisvogel werd’.

In Nederland doen dit soort verhalen het ook goed, maar voor we onszelf op de borst slaan: wij Nederlanders zijn er niet veel beter aan toe. Sterker nog, op  veel terreinen doen de Fransen het juist veel beter.

Economie Frankrijk sneller uit de crisis

Het herstel van de Nederlandse economie van de mondiale crisis en de eurozone crisis is namelijk nog beroerder dan dat van Frankrijk, zo toont onderstaande grafiek aan. Het bruto binnenlands product ligt in Frankrijk al weer op het niveau van voor de crisis. In Nederland zijn we daar nog ver van verwijderd. (Klik op de grafiek om hem uit te vergroten)

Index bruto nationaal product

Minder schulden Franse bedrijven en particulieren

Goed. Maar misschien doet Nederland het dan veel beter als je kijkt naar andere zaken. Fransen hebben immers een gat in een hand, terwijl wij Nederlanders spaarzaam zijn. Toch?

Misschien de Franse overheid, maar de schulden van Nederlandse bedrijven en particulieren zijn stukken hoger dan die van de Fransen als percentage van het bruto nationaal product. Nederlandse consumenten zijn dus veel meer geld kwijt aan rente.  (Klik op de grafiek om hem uit te vergroten)

afbeelding schulden.png

Rente op leningen is lager in Frankrijk

Franse bedrijven en particulieren hebben niet alleen minder schuld, ze betalen ook nog eens minder rente. Bovendien profiteert het Franse Midden- en Kleinbedrijf wel, en het Nederlandse MKB niet van de lage rentestanden van de Europese Centrale Bank (ECB). De lagere rente van de ECB wordt in Frankrijk net als in Duitsland wel doorgegeven door de banken aan hun klanten. Dat is goed voor de investeringen én de consumptie.  (Klik op de grafiek om hem uit te vergroten)

rente op leningen

Arne Petimezas (AFS) / Thijs Peters

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl