Het was voor kinderen en hun ouders niet echt het mooie kerstmoment waar ze op hoopten: afgelopen zondag trok een kerstman voor de ogen van tientallen kinderen zijn baard af en schreeuwde dat “iedereen verdomme weg moest”.

Volgens getuigen ging er een brandalarm af in het gebouw in Cambridgeshire, Engeland, waar de kerstman de kinderen verwelkomde. Zij vonden zijn reactie wel wat overtrokken.

Het brandalarm ging af omdat er een verdieping lager een rookmachine aan stond, voor een kinderfeestje dat daar georganiseerd werd. Volgens de organisatie zou de kerstman alleen maar geprobeerd hebben om iedereen veilig naar buiten te krijgen.

“De kerstman was boven en hielp meteen bij het evacueren van het gebouw”, is er op Facebook te lezen. “We willen onze excuses aanbieden aan alle kinderen en ouders die aanstoot namen aan deze poging om iedereen in veiligheid te brengen.”

‘Brandalarm laatste druppel’

Een DJ die in het gebouw was, zei echter tegen de Guardian dat hij denkt dat de heftige reactie van de kerstman een heel andere oorzaak had. Hij was in het pand omdat hij muziek moest draaien op het kinderfeestje, dat op exact hetzelfde moment was gepland als de meet & greet met de kerstman.

“De kerstman was denk ik al boos omdat hij daar met kinderen moest praten terwijl de muziek hartstikke hard stond. Daar werd hij waarschijnlijk behoorlijk chagrijnig van, misschien was het brandalarm de laatste druppel.”

Hoe dan ook – de kerstman bracht de ouders van aanwezige kinderen in een behoorlijk lastig parket. Ze moesten aan hun kinderen uitleggen wat er met hem aan de hand was.

Lees ook op Business Insider

Volgens de omroep Cambridgeshire Live zei een moeder dat de kerstman woorden heeft gebruikt die niet voor kinderoren bestemd zijn, en dat er “letterlijk stoom uit zijn oren kwam”.

Een andere moeder heeft tegen haar kinderen gezegd dat de kerstman niet de échte kerstman is, maar “een nepperd die op het stoute kinderen-lijstje komt”.

‘Kerstmuziek is heel vermoeiend’

Dat de kerstman zo uit z’n slof schoot, is overigens niet zo gek als je bedenkt dat het helemaal niet goed voor je is om de hele dag naar kerstmuziek te luisteren. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dat doen, doordat ze bijvoorbeeld in een winkel werken, daar echt last van kunnen hebben.

“Mensen die in een winkel werken waar er een playlist met kerstmuziek aan staat, proberen zich de hele dag ergens anders op te focussen, omdat ze anders alleen maar aan kerst zouden denken”, zegt de onderzoeker. “Je besteedt dus al je energie aan het blokkeren van die gedachtes, dat is heel vermoeiend.”

Lees meer over kerst: