Duitsland mag tol gaan heffen voor personenauto’s op de Autobahn. De Europese Commissie gaat akkoord met een aantal maatregelen die de Duitse regering zal treffen om discriminatie tussen Duitse en buitenlandse weggebruikers uit te sluiten.

Nederland en Oostenrijk nemen hier geen genoegen mee en zullen gezamenlijk naar de Europese rechter stappen, zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) donderdag in Brussel.

Ook nu de Europese Commissie akkoord gaat met de voorwaarden die de Duitse tolheffing op de snelwegen mogelijk maakt, willen Den Haag en Wenen daar niet in mee gaan. België en Denemarken sluiten zich mogelijk aan bij dat initiatief, zei Schultz na afloop van een vergadering van de EU-ministers tegen persbureau ANP.

Als de plannen doorgaan, moeten buitenlandse automobilisten volgens de ARD straks minimaal 2,50 euro gaan betalen voor een vignet. Voor dat bedrag mogen ze tien dagen gebruikmaken van de Autobahn.

Volgens het oorspronkelijke plan zouden Duitse autobezitters geheel worden ontzien. Brussel had daar bezwaren tegen, omdat het zou neerkomen op discriminatie. De kwestie zou zijn opgelost door een korting op de Duitse wegenbelasting in te voeren die hoger uitvalt naarmate een auto milieuvriendelijker is.

De Duitse minister Alexander Dobrindt (CSU) heeft lang onderhandeld met eurocommissaris Violeta Bulc (Vervoer) over de ‘Maut’.

Of de tol er echt komt, hangt af van de volgende Duitse regering. Volgende herfst zijn in Duitsland parlementsverkiezingen.

Lees ook op Business Insider