Na jaren van koopkrachtdalingen gaan veel Nederlandse huishoudens er dit jaar eindelijk op vooruit. De lagere inflatie en lagere zorgpremies zorgen voor een opsteker.

Dat heeft het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) dinsdag bekendgemaakt.

Het koopkrachtplaatje ziet er gunstiger uit dan het Nibud met Prinsjesdag op basis van de Miljoenennota had berekend. Dat komt volgens het adviesbureau door een lage inflatie, een lagere premie voor de (basis)zorgverzekering en de verlaging van het belastingtarief van de eerste schijf.

Volgens de laatste berekeningen gaan zowel de meeste werkenden als bijstandsgerechtigden er in 2014 op vooruit.

Ouderen en huishoudens waarvan maar een van de partners werkt, leveren echter bijna allemaal in. Ook werkenden met een inkomen hoger dan 50.000 euro bruto per jaar krijgen een (lichte) koopkrachtdaling te verwerken.

Tweeverdieners zonder kinderen

Het Nibud becijferde dat tweeverdieners zonder kinderen, met bruto jaarinkomens van 30.000 en 20.000 euro, er netto 93 euro per maand op vooruit gaan.

Voor alleenstaanden in de bijstand is dat 7 euro. Een 65-plus echtpaar, waarbij een van de partners AOW en een pensioen van 10.000 euro ontvangt en de ander alleen AOW, gaat er maandelijks 13 euro netto op achteruit.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl