New York bouwt speciale microappartementen op Manhattan voor alleenstaanden. Vooral werkende dertigers kunnen er moeilijk aan een fatsoenlijk huisje komen.

De beschrijving klinkt als een Nederlands studentencomplex. Geprefabriceerde eenheden van 24 tot 33 vierkante meter, met grote ramen, Franse balkons en vooral veel bergruimte.

Nee, dit zijn geen feestbestendige wooncontainers voor studenten, maar juist slimme microappartementen voor recent afgestudeerden, alleenstaande dertigers en ouderen. Locatie: Manhattan, New York. Deze zomer trekken de eerste bewoners in de nieuwe woningen, schrijft The New York Times.

Krappe huizenmarkt – letterlijk

24 vierkante meter klinkt claustrofobisch, maar veel New Yorkers zijn het gewend. Alleen al in Manhattan zijn er naar schatting 3000 woningen van minder dan 37 vierkante meter. En alsof dat niet vervelend genoeg is, moeten veel alleenstaande New Yorkers zonder een riant salaris zich in allerlei bochten wringen om aan een woning te komen.

Volgens een verordening uit 1987 moet een appartement in New York namelijk minimaal 37 vierkante meter groot zijn. Dat betekent dat veel huurders zijn aangewezen op huisgenoten.

De doelgroep klinkt dit eerste appartementengebouw daarom als muziek in de oren. De privé-ruimte mag dan beperkt zijn, daar staan veel gemeenschappelijke ruimten tegenover. Er komt een ontmoetingsruimte, een café en een daktuin in het complex. En een wasmachineruimte, berghokken, een fietsenstalling en een gym. De huur is 2000 tot 3000 dollar per maand (1765 tot 2645 euro).

Prefab voor kleine huishoudens

Dit is het eerste van wat meerdere prefab appartementsgebouwen moeten worden. Het idee is afkomstig van toenmalig burgemeester Michael Bloomberg, die voor het project een ontheffing gaf op de 37 vierkantemeterregel. Bloomberg had het idee om huisvesting betaalbaar te houden voor kleine huishoudens. Het oorspronkelijke plan voorzag in de bouw van 165.000 wooneenheden voor 500.000 inwoners.

De modules worden gebouwd aan de overkant van de East River, in Brooklyn. Op locatie op Manhattan worden ze gecombineerd tot het appartementengebouw. Die bouwwijze zou veiliger en efficiënter zijn. 22 van de 55 eenheden zijn gereserveerd voor lage inkomens. De belangstelling is groot -- er is al een wachtlijst.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl