Neverland, het landgoed van wijlen Michael Jackson, is na vijf jaar eindelijk verkocht.

Miljardair Ron Burkle heeft er naar verluidt $22 miljoen voor betaald, een kwart van de oorspronkelijke vraagprijs.

Het landgoed heeft een nieuwe naam gekregen en heet Sycamore Valley Ranch.

Na ruim vijf jaar is Neverland Ranch, het voormalige landgoed van wijlen Michael Jackson eindelijk verkocht.

Miljardair Ron Burkle heeft het beroemde landgoed van de King of Pop voor 22 miljoen dollar gekocht, minder dan een kwart van de oorspronkelijke vraagprijs die 100 miljoen dollar bedroeg, meldde The Wall Street Journal afgelopen week.

Burkle is een voormalig financieel adviseur van Michael Jackson en medeoprichter van de investeringsmaatschappij Yucaipa Companies. Ook is hij mede-eigenaar van het professionele ijshockeyteam Pittsburgh Penquins en bezit hij de members-only club Soho House.

Burkle verdiende vooral veel geld met het opkopen en doorverkopen van een aantal supermarktketens in Californië. Volgens zakenblad Forbes bedraagt het vermogen van Burkle ongeveer 2 miljard dollar. Zijn woordvoerder meldde dat hij Neverland ziet als een investeringsmogelijkheid.

Lees ook op Business Insider

Het landgoed kwam in 2015 voor 100 miljoen dollar op de markt onder de naam Sycamore Valley Ranch. In 2017 werd de vraagprijs van de ranch verlaagd naar 67 miljoen dollar, om in 2019 voor 31 miljoen dollar in de etalage te worden gezet.

Eind 2019 werd het landgoed tijdelijk van de markt gehaald, bevestigde makelaardij Compass destijds aan Business Insider.

Neverland kwam in 2008 in handen van de vastgoedbelegger Colony Capital, toen Jackson in financiële nood verkeerde en een lening niet kon afbetalen. De popster sloot een eigendomsovereenkomst met het bedrijf voor 23 miljoen dollar.

Jackson woonde 15 jaar in Neverland dat hij in 1987 kocht voor 19,5 miljoen dollar. Het werd een pretpark met dierentuin waar Jackson met zijn aap Bubbles leefde en regelmatig bezoekers ontving.

Het Californische landgoed van ruim 1.000 hectare in het gehucht Los Olivos heeft twee gastenverblijven, een meer, een bioscoop met 50 stoelen, een zwembad in lagunestijl, een dansstudio, verschillende schuren, personeelsvoorzieningen en een Disney-treinstation.

De ranch speelde een grote rol in ‘Leaving Neverland’, de documentaire uit 2019 waarin Jackson ervan wordt beschuldigd kinderen jarenlang te hebben misbruikt, vooral op zijn landgoed.

Neem een kijkje in Sycamore Valley Ranch, ooit beroemd als de Neverland Ranch van Michael Jackson.


Welkom op Sycamore Valley Ranch, de voormalige Neverland Ranch van Michael Jackson.

Jim Bartsch

Jackson kocht het landgoed voor 19,5 miljoen dollar in 1987.


Het landgoed van ruim 1.000 hectare werd in 2015 te koop gezet voor 100 miljoen dollar. Sindsdien is de vraagprijs een aantal keer verlaagd.

Jim Bartsch

De ranch stond voor het laatst te koop in 2019 voor 31 miljoen dollar, bijna 70 procent minder dan de oorspronkelijke vraagprijs. Makelaardij Compass liet Business Insider weten dat er wel potentiële kopers waren, maar dat overeenstemming over de verkoopprijs ontbrak.


De ranch telt bijna 1.000 hectare in het gehucht Los Olivos in Californië, ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van Los Angeles. 

Bill Dewey

BronSycamore Valley Ranch


Toen Michael Jackson nog op Neverland Ranch woonde, was het een fantasie-oord geïnspireerd op het sprookje Peter Pan, compleet met pretpark en exotische dieren…

Jim Bartsch

BronCBS News


… en een Disney-treinstation.

Het Dinsey-treinstation op het voormalige Neverland Ranch van Michael Jackson.
Het Dinsey-treinstation op het voormalige Neverland Ranch van Michael Jackson.
Jim Bartsch

Jackson gaf feesten en hield evenementen op de ranch, waaronder een feestje voor de 14e verjaardag van Kim Kardashian, die Neverland “de meest magische plek op aarde noemde.”


Maar in 1993 wordt Michael Jackson beschuldigd van kindermisbruik. Hij heeft schulden en Neverland Ranch wordt bijna openbaar geveild.

Hector Mata/Associated Press

Begin jaren 1990 brak een periode van rechtszaken aan waarin Jackson zich moest verdedigen tegen beschuldigingen van seksueel misbruik van kinderen. Mede hierdoor kampte de popster met een toenemende schuldenlast.

Jackson leende tegen de klippen op en gaf meer uit dan hij verdiende. In 2008 werd de popster geconfronteerd met een mogelijke executieverkoop van de Neverland Ranch.


Miljardair Thomas Barrack, CEO van vastgoedinvesteerder Colony Capital, sluit in 2008 een eigendomsovereenkomst met Jackson en neemt Neverland voor 23 miljoen dollar over.

J. Terrill/Associated Press

BronABC News


Colony Capital heeft miljoenen besteed aan de renovatie van de ranch na Jacksons dood in 2009.

Jim Bartsch

BronABC News


Neverland Ranch wordt omgedoopt tot Sycamore Valley Ranch en in 2015 voor 100 miljoen dollar te koop gezet.

© Jim Bartsch
© Jim Bartsch

Bron: ABC News

Er zijn verschillende redenen waarom de verkoop de afgelopen jaren lastig bleek. De negatieve mediapubliciteit rond Jackson speelde zeker mee.

© Jim Bartsch
© Jim Bartsch

Vastgoedexpert Micheal Corbett gaf eerder tegen Yahoo Entertainment aan dat de hoge vraagprijs aanvankelijk verdisconteerde dat het landgoed van een celebrity was geweest. Maar door alle negatieve berichtgeving pakte dat juist ongunstig uit. “Nu koopt iemand het alleen nog omdat het een bijzonder stukje vastgoed is.”

Het landgoed heeft een residentie van meer dan 1.000 vierkante meter in Normandische stijl.

© Jim Bartsch
© Jim Bartsch

Bron: Sycamore Valley Ranch

Er zijn twee gastenverblijven, met een tennisbaan, zwembad en aparte schuren

© Jim Bartsch
© Jim Bartsch

Bron: Sycamore Valley Ranch

Ook is er een meer omringd door prachtig onderhouden parken.

© Jim Bartsch
© Jim Bartsch

Bron: Sycamore Valley Ranch

En het door Jackson aanlegde treinstation is er ook nog altijd, zodat de nieuwe eigenaren met een treintje door hun landgoed kunnen toeren.

© Jim Bartsch
© Jim Bartsch

Bron: Sycamore Valley Ranch

LEES OOK: Kijk rond in Mar-a-Lago, de exclusieve club van Donald Trump waar hij zich na vertrek uit het Witte Huis met zijn familie wil vestigen