Netflix is sinds vorige week te gebruiken in Nederland, maar niet alle films en televisie series worden er op aangeboden. Bij het aankopen van films en tv-series voor het aanbod, kijkt Netflix onder meer naar populariteit van bepaalde films en series op piraterijsites, zoals Torrentz.  

De populairste series worden vervolgens aangekocht, zoals Prison Break, dat volgens Netflix ‘uitzonderlijk populair’ is.

De videostreamingdienst kijkt behalve de illegale download markt, ook wat het goed doet in andere markten. “We kijken welke films populair zijn in de bioscoop en wat de kijkcijfers zijn”, zegt Kelly Merryman, vice president content acquisition bij Netflix in een interview met de Nederlandse technologiesite Tweakers. “Maar er zijn veel programma’s die wij niet zullen aankopen, zoals The Voice. Dat soort liveprogramma’s zijn beter geschikt voor live-tv. Daarom richten we ons ook niet op sportevenementen, nieuwsprogramma’s en concertregistraties”, aldus de aankoopchef.

Exclusieve licenties

Eerder zei Netflix-ceo Reed Hastings in een interview met Tweakers dat hij het liefst alle content zou aanbieden, maar dat dat niet kan. De tv-industrie werkt met exclusieve licenties, waardoor Netflix veel films en series die door een andere streamingprovider zijn gekocht, niet kan streamen. In Nederland moet Netflix vooral met RTL en HBO concurreren voor online-streamingrechten.

Bekijk het volledige interview op Tweakers.

Bron: Tweakers.net

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl