Waarom zijn er voor rode en witte wijn en champagne standaard glazen maar niet voor speciaalbier? Dat vroeg bierexpert Fiona de Lange zich af.

In samenwerking met glazenmaker Ritzenhoff zijn er nu drie glazen ontwikkeld die geschikt zijn voor blonde, donkere en friszure bieren.

Met de opleving die bier de afgelopen jaren doormaakt, is het aantal brouwerijen ook flink toegenomen. En daarmee ook het aantal soorten glazen, want veel biermerken hebben een eigen, karakteristiek glas.

“Als biersommelier puilen mijn kasten natuurlijk uit met glazen en dan heb ik overal slechts één of twee glazen van. Op tafel ziet dat er natuurlijk niet uit.”, zegt bierexpert Fiona de Lange. “Ook bij vrienden en familie ging keer op keer de kast open met een rood hoofd en een vraagteken en moest een bier toch maar uit een ander biermerkglas gedronken worden. Mijn conclusie was dat er echt iets ontbrak, een bierglazenfamilie.”

Die is er nu. De tulpvormige glazen van ‘Enjoying Beer’ werden in november al gepresenteerd en zijn sinds kort te koop bij Blokker. De winkelketen verkoopt ze per twee voor een prijs van 6,99 euro. Horecazaken kunnen terecht bij groothandel DeliXL voor de glazen, waarin 25 centiliter bier kan.

Er zijn drie glazentypes. Net als bij wijnglazen geldt: hoe smaller, hoe frisser en hoe ronder, hoe voller de smaak.

Blondbierglas

Blonde bieren hebben een fris karakter met een overhand aan bittere en frisse citrustonen. Het beste worden deze geschonken in een glas met een lange, slanke hals. Het teruglopen van de bolling van het glas zorgt voor een behoud van de schuimkraag.

Donkerbierglas

De volmondige bieren, veelal donker, smaken beter in een breder en rondvormiger bierglas met een wijdere opening aan de bovenzijde. Dit geeft meer ruimte voor de zuurstof, zodat de aroma's beter vrijkomen.

Fruit- en sparklingglas

Speciaal voor de frisse/zure fruitbieren, ciders en pils is een nog slanker glas ontworpen om de frisheid van het bier meer te beleven. De frisse/zure aroma's bereiken direct de neus bij het drinken uit dit glas.

Uitkomst voor de horeca

De Lange mikt met haar bierglazen op de liefhebber thuis die minder glazen in de kast wil hebben. Maar ook voor de horeca bieden de standaard glazen uitkomst, aldus de biersommelier. "Met de groei van speciaalbier heeft een café of restaurant een steeds grotere bierkaart. Een plaats voor het glaswerk van al die bieren is er vaak niet."

Dat wordt opgelost met de glazen van Enjoying Beer. Het merk van de brouwer staat dan op een druppelvanger die op de voet van het glas worden aangebracht.