Als je wel eens fantaseert over je eigen plaats in het Harry Potter-universum, is het bagagekarretje op het Londense station King’s Cross een ideale plek om een foto te laten maken.

Maar voor een ervaring die iets verder gaat is er nu een bezemkast beschikbaar in het oosten van Londen. Je kunt er wonen.

Voor maar liefst 350.000 Britse ponden, oftewel 418.000 euro. Dat ligt ruim anderhalve ton hoger dan de gemiddelde huizenprijs in het Verenigd Koninkrijk.

De makelaar biedt het huis uiteraard niet aan met die termen. Die spreekt liever van ‘een studio op de begane grond’, die ‘charmant’ en ‘licht’ is. De keuken is bovendien ‘compact’. In de hoeken aan weerszijden naast de ingang bevinden zich een douche en toilet. De oppervlakte komt in totaal neer op een riante 16 vierkante meter.

De buren rondom de ‘flat’ vergelijken het huis met Harry Potters bezemkast-onder-de-trap bij zijn familie in Klein Zanikem. Dat tekent de krant Evening Standard op. Ze hebben ergens wel gelijk, want het huis is eigenlijk een bouwsel op een binnenplaats – en parkeerterrein – van een voormalig arbeiderscomplex. Ooit deed het inderdaad dienst als opslagruimte.

“Ik wist echt niet dat daar iemand woonde…”, zegt de 29-jarige zorg medewerker Maz Carney. “Ik kan me niet voorstellen dat je daarvoor wil betalen – het is te gek voor woorden. Het ziet er ongeveer zo groot uit als Harry Potters slaapkamer onder de trap.”

En volgens Tom Dyson is de ‘meest benepen’ studio ooit. “Ik ben er wel eens geweest om een pakketje te brengen en stak m’n hoofd even binnen. Het is alleen een bed met wat ramen en een douche in de hoek.”

Ook aan de advertentie is weinig zorg besteed en er is niet opgeruimd voordat de fotograaf langskwam. Op de foto hieronder is een – vermoedelijk afgedankte – kledingkast te zien, buiten naast de voordeur.

Burnham Street, Bethnal Green, E2 1

Foto: Foxtons

Binnen is het ook een rommel. Het bed is amper opgemaakt en meerdere koffers liggen verspreid over wat Foxton de ‘Reception Room’ noemt. 

Burnham Street, Bethnal Green, E2 4

Foto: Foxtons

Wel handig aan het appartement is dat het om de hoek ligt bij de metrohalte Bethnal Green en het gelijknamige spoorwegstation een stukje verderop. En de Roman Road heeft winkels, restaurants en andere lokale voorzieningen.

Echter, wonen op een parkeerplaats hoeft volgens buur Carney geen pretje te zijn. “Het huis zit precies midden op de parkeerplaats, waardoor parkeren een nachtmerrie is. Ik heb regelmatig al moeite om weg te rijden omdat het zo krap is.”

Burnham Street, Bethnal Green, E2

De ingang naar de binnenplaats. Foto: Foxtons