De investeringen in Nederlandse start-ups zijn afgelopen kwartaal sterk gedaald te opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Daarmee heeft het sterke begin van het jaar niet doorgezet, constateert de Dutch Startup Association (DSA).

De investeringen in startups telden in het tweede kwartaal op tot zo’n 430 miljoen euro, oftewel 10 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar ging het nog om bijna 1,1 miljard euro.

Volgens de startup-organisatie bleef het aantal investeringen ongeveer gelijk vergeleken met de eerste maanden van het jaar, maar ontbrak het aan zeer grote financiële injecties van rond de 100 miljoen euro en hoger. “Deze rondes zijn in Nederland uitzonderlijk en moeilijk voorspelbaar”, stelt DSA.

De grootste deal van het afgelopen kwartaal betrof AI-start-up Axelera AI. Dat ging om een investering van 68 miljoen dollar.

Verder was er 42 miljoen euro voor BioBTX, een bedrijf dat plastic afval wil omzetten in chemische grondstoffen.

Kunstmatige intelligentie en biotech trokken over de hele linie de grootste investeringen. Bekende bedrijven in de top 10 van grootste start-up-investeringen waren verder kweekvleesbedrijf Mosa Meat, met 40 miljoen euro, en onlinebank bunq die een investering van 29 miljoen euro ophaalde.

De verwachtingen voor dit jaar blijven hooggespannen. "Hoewel het tweede kwartaal wat tegenvalt, is er dit jaar tot nu toe circa 1,5 miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse techbedrijven. Dat is fors meer dan de 900 miljoen euro in de eerste helft van 2023", zegt DSA-voorman Lucien Burm. "De verwachting is dan ook dat 2024 uiteindelijk hoger zal uitkomen dan 2023, toen er circa 2,1 miljard euro is geïnvesteerd."

LEES OOK: Nederlandse cyberbeveiliger Eye Security haalt €36 miljoen aan groeifinanciering op: doel is Europese expansie