De Nederlandse pulsvissers die moeten stoppen, kunnen rekenen op 15 miljoen euro van het Rijk om op zoek te gaan naar nieuwe manieren van vissen. “Het kabinet blijft vanzelfsprekend naast de vissers staan”, zei premier Mark Rutte. Eerder deze week zette de Europese Unie een streep door het pulsvissen, waarbij met stroomstootjes vissen in netten worden gedreven.

Het geld is bedoeld om alternatieve technieken te ontwikkelen. Minister Carola Schouten van Visserij had eerder deze week al aangekondigd de vissers financieel te steunen.

De helft van de Nederlandse kottervloot, 42 schepen, kan nog tot 1 juli 2021 blijven vissen met de pulstechniek. De andere 42 raken dit jaar hun vergunning kwijt. Als uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de pulsmethode niet schadelijk is voor het milieu en de vissen, kan het verbod worden teruggedraaid.

Voor onderzoek naar nieuwe vistechnieken waaronder de puls mag elk EU-land zes schepen per project inzetten, ook nog na 1 juli 2021.

Europarlementariër en onderhandelaar Peter van Dalen (ChristenUnie) zei na afloop van de onderhandelingen niet tevreden te zijn met het resultaat, maar het akkoord is volgens hem het best haalbare.

Pulsvisserij is een Nederlandse vinding en Nederlanders zijn vrijwel de enigen in Europa die hier op grote schaal mee werken. Er gold overigens al een verbod op pulsvisserij. Nederland zit met ontheffingen voor 84 schepen ver boven de toegestane 5 procent van de vloot.